Ætsede hænder torsdag fyret fredag

29. dec 2010
Maleren Rasmus Knapp og hans kollega blev sat til at bruge ulovlige opløsningsmidler. Da de brokkede sig til chefen, blev de fyret.

Torsdag eftermiddag i november i år pensler maleren Rasmus Knapp den grønne gelé på trappetrinnene op til en kirke. 

'Det skal nok opløse de gamle malerstriber, så trappen kan blive pæn igen,' tænker han. 

Det grønne gelé er et nyt produkt, som Rasmus ikke kender. Rasmus er på vagt, overfor hvilke midler han bruger, fordi han for et år siden begyndte at få eksem på grund af malingen, så han ved, at der kan være hård gift i bøtterne. 

Han har lært sig, hvilke midler der er giftige, og hvilke der er på kant med loven.

 

Brændende hænder

Men denne eftermiddag går han bare i gang med arbejdet, uden at kigge på siden af bøtten. 

Hvad han ikke ved, er at den grønne gele, "Nitromors", ifølge arbejdsmiljøloven, er så giftig, at hans chef skal udstyre ham med en heldragt og en ansigtsmaske med iltflaske, uanset om man arbejder ude eller inde.

Produktet hører til i den allerfarligste kategori af opløsningsmidler.

Opløsningsmidlet har nu haft 20 minutter til at virke på trappen, og nu vil Rasmus Knapp rense den med højtryksspuleren.

Minutter efter ringer hans telefon i lommen, mens han står på kirketrappen i en sky af vand og opløsningsmiddel. Mens han prøver at slukke spuleren og tage sin telefon, vælter han på de våde trappetrin.

Til at starte med, mærker han det ikke, men det grønne opløsningsmiddel er nu på vej gennem huden på begge hans hænder, som han har brugt til at tage fra med.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

 

Vred telefonbesked

"Efter jeg har skyllet mine hænder i en håndvask, kan jeg mærke, at det føles som om de brænder. Ti minutter senere begynder jeg at få sår i håndfladerne, og jeg skynder mig ind i bilen og kører til sygehuset,” fortæller Rasmus Knapp.

På vejen ringer han til sin chef, malermester Ulf Viebke i malerfirmaet Viebke & West, og fortæller telefonsvareren, at han er kommet til skade, og at han ikke vil arbejde mere med farlige opløsningsmidler.
Denne video viser, hvordan den grønne gelé Nitromors, efter et halvt minut, får maling til at bule op. I kommentarfeltet, fortæller en Youtube-bruger, at han brugte det giftige opløsningsmiddel til at fjerne maling fra sin båd. Han fik en smule på hånden, hvorefter huden blev ætset væk.
Læs artikel: Malerhjerne på vej tilbage

Giftig grøn gelé

Samme dag får maleren Rasmus Knapp sine sår behandlet på Gentofte Sygehus. Fredag morgen får han besked på at køre ud til kirken til en kollega og sætte ham i gang med den samme tjans, også med Nitromors.

[pagebreak]

De to malere bliver vrede og beslutter sig for at nægte at rense trappen færdig med den giftige gelé, når de ikke har det lovpligtige udstyr.

Malermester Ulf Viebke ringer straks til Rasmus Knapp og hans kollega og beder dem komme på kontoret.

“Da vi kommer på firmaets kontor, bliver vi først sat til at rense pensler og rydde op på grunden omkring huset. Normalt er det lærlingen, som renser pensler og den slags, så vi undrer os,” forklarer han.

Senere meddeler Ulf Viebke begge malere, at de er fyret med omgående virkning. Den officielle grund er manglende arbejde i firmaet.

 

Fyring i orden

Efterspillet på sagen har været dramatisk. Om mandagen bliver det tredje hold malere sendt ud med samme opløsningsmiddel.

Nu rykker både Malerforbundet og Arbejdstilsynet ud til kirken. Arbejdstilsynet nedlægger et “strakspåbud”, som betyder, at arbejdet ikke må fortsætte.

Sagen om det giftige opløsningsmiddel er endt med, at malermesteren er blevet idømt en bøde på 20.000 kroner, fordi han har sat dem til at arbejde med giftige produkter.

Rasmus Knapp har, efter ulykken, fået en slem allergisk reaktion på hænderne, og han må smøre dem med salve flere gange om dagen.

Derudover har lægerne sat ham på en steroidekur, som måske vil hjælpe hans hud i balance igen en dag.

 

Far fik malersyndrom

Efter at have ledt efter andre typer arbejde end indenfor malerfaget, fandt han for nylig et job på et lager.

Bagerst i hovedet ligger hans fars ord: "dit helbred er altid vigtigere end dit arbejde, husk det."

Rasmus Knapps far var selv maler, og han talte af bitter erfaring. 
En dag, på vej hjem fra arbejde, måtte han stoppe op og sætte sig ned på en bænk. Han kunne ikke huske, hvem han var og hvor han boede. Han havde fået malersyndrom.

Han sad på den samme bænk i to dage, før politiet fandt ham og kørte ham hjem.

Med hensyn til Rasmus fyring, er der desværre intet at komme efter, for ham og hans kollega:

"Min fagforening siger, at det er en sag vi ikke kan vinde, for det er påstand mod påstand," siger den arbejdsløse maler.

Hans gamle chef har endnu ikke betalt bøden, men Rasmus Knapp fik dog en enkelt sejr, da han for nylig fik tilkendt 60.000 kroner i erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen.