KOMMUNER I KNÆ: Ældre vil kun få gjort rent hver 3. uge

7. jul 2010
Kommunerne skal skære ind til benet, hvis de skal leve op til aftalen med regeringen. I Faxe og Guldborgsund står den på mindre rengøring og mindre personlig kontakt.

Det er ikke let at være borgmester i Faxe kommune. Knud Erik Hansen (S) skal finde 60 millioner kroner i 2011.

Det kommer blandt andet til at gå ud over hjemmehjælpen til de ældre.

"Vi har planer om at drosle ned for rengøringen til ældre, som ikke kræver personlig pleje, så de kun får gjort rent hver tredje uge i stedet for hver anden," siger han.

Egentlig vil Knud Erik Hansen helst skære på administrationen. Men når kommunen må skære omkring 100 stillinger, så kommer der til at rulle hoveder på medarbejdere, som har den daglige kontakt med borgerne.

Læs: Borgmestre vil spare 1.350 kroner per borger

Det går ud over de ældre. Men også læsehestene kan se frem til mindre personlig betjening.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Biblioteker står for skud

"Vi overvejer også at nedlægge biblioteker eller gøre dem selvbetjente, så de kan have åbent længere. Der er gode erfaringer andre steder fra," fortæller Knud Erik Hansen.

I det hele taget prøver Faxe kommune at få teknologi til at erstatte mennesker, fordi lønnen er en meget stor del af budgettet.

Men overordnet set er borgmesteren dog godt klar over, at det går den forkerte vej med servicen:

"Vi kan ikke helt holde samme serviceniveau, men vi prøver selvfølgelig".

Læs: Derfor spænder kommunerne livremmen

En skærm på Rådhuset

I nabokommunen Guldborgsund skal de spare 150 millioner kroner i 2011. Det svarer til 2.387 kroner per indbygger, og er derfor et af de steder i landet, hvor de forventer at spare mest.

For en måned siden startede borgmester John Brædder - der er fra den lokale borgerliste - et digitalt forsøg, hvor borgerne i Vækkerløse blev mødt med en skærm, når de gik til borgerservice.

"Formålet er at spare personale, fordi vi ikke behøver at have medarbejdere siddende i alle afdelinger af borgerservice, men i stedet kan holde dem centralt på Rådhuset," siger John Brædder.

Åbent to timer længere

Guldborgsund er Danmarks 10. største kommune, når det kommer til arealet, og derfor håber borgmesteren at kunne opnå en bedre service gennem skærmen.

"Måske kan vi have ti steder med borgerservice i alt, og have åbent to timer længere, hvis projektet bliver en succes," fortæller han.

Men ligesom kollegaen i Faxe, regner John Brædder ikke med en bedre service i 2011. Kommunen forventer i øjeblikket at nedlægge 250 stillinger.

"Vi tager et ordentligt hug nu her, så vi undgår at spare i lang tid. Der er ikke noget mere demotiverende end at skulle spare hvert eneste år," slutter han.