Tæt på verden: Ældgammel despot: Mandela er ingen helgen

3. jun 2013, 13:00
Der skal være lynvalg i Zimbabwe og Robert Mugabe vil kæmpe til sidste åndedræt. Han har styret landet siden selvstændigheden i 1980.

Der er ingen tid at tøve. Forfatningsretten i Zimbabwe har erklæret, at det næste præsidentvalg skal ske inden den 31. juli i år. Det sker efter befolkningen med stort flertal for nyligt godkendte en ny grundlov.

De to hovedmodstandere er præsident Robert Mugabe og premierminister Morgan Tsvangirai, som allerede har klaget over den korte frist. For fem år siden røg de og deres tilhængere blodigt i konflikt med hinanden.

Sagen dengang var, at Morgan Tsvangirai, MDC, fik flere stemmer en Robert Mugabe, Zanu-PF, i første runde, men altså ikke nok til at overtage magten fra den gamle despot. På grund af blodig vold imod hans tilhængere afviste Tsvangirai at deltage i anden runde, som Mugabe derfor vandt stort.

Zimbabwe tog efterfølgende et styrtdyk ned i vold og økonomisk krise, som kun en alliance mellem de to politikere kunne løse. Der er dog ingen grund til at tro, at der er venlige bånd mellem de to og deres partier.

BBC om den private Mugabe

Robert Mugabe har styret Zimbabwe siden landet blev selvstændigt i 1980. BBC har vist et sjældent klip af aktiviteter i den private Mugabes liv. I øvrigt har den 89-årige præsident tilkendegivet, at han på ingen måde agter at træde tilbage. "Vi slås til det sidste," siger han, fordi hans folk har brug for ham.

I videoen fra BBC, der ikke lægger skjul på, at Mugabe har et ry som en voldelig despot, erklærer han, at den folkekære Nelson Mandela har været "alt for meget en helgen." I øvrigt mener reporteren, at rygter om at Mugabe er småsenil og syg er forkerte. Der bliver valgkamp til stregen.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.