Tæt på verden: Advarsel om kæmpe prisstigninger

4. jun 2011, 11:00
I 2030 vil madpriser stige op til 180 procent, advarer ny rapport. Det vil ramme de fattige brutalt. De bruger allerede flest penge på mad.

Madprisers himmelflugt vil forværres i de kommende år, advarer Oxfam, en international hjælpeorganisation.

Det vil gøre det endnu sværere at være fattig, fordi det bliver alt for dyrt at spise sig mæt.

Madpriserne er allerede steget til det dobbelte siden 1990. Den trend bliver forværret, forudser Oxfam i en ny rapport.

I 2030 vil helt nødvendige afgrøder som hvede, majs og ris stige mellem 120 og 180 procent.

De fattige betaler regningen

Verdens fattige kommer til at betale regningen. De bruger op til 80 procent af deres budget på mad. Det er meget, når der også skal betales for el, skoler, tøj osv.

I Indien, for eksempel bruger folk dobbelt så meget af deres løn på mad, som f.eks. indbyggere i England. På Filippinerne bruger de proportionelt fire gange så meget.

Mange fattige har slet ikke råd til prisstigningerne og ryger ud i fattigdom, hvor de må gå sultne i seng.

"Vi er på vej mod en unødvendig forværring af fødevarekrisen," siger Barbara Stocking, Oxfam's administrerende direktør. "En ud af syv mennesker på planeten sulter hver dag på trods af, at verden har mad nok til alle."

Klimaforandringer gør det værre

Stocking mener, at verdens fødevaresystem må ændres radikalt, hvis vi skal overvinde de stadig mere presserende udfordringer, som klimaændringerne, eskalerende fødevarepriser og knaphed på jord, vand og energi."

Den måde vores system virker i dag bringer sult, men også fedme, ufatteligt mængder affald og rystende miljøødelæggelser med sig, konkluderer Oxfam i rapporten.

Verdensbanken anslår, at siden sidste sommer er over 44 millioner mennesker røget ud i ekstrem fattigdom på grund af de prisstigninger, som verden i øjeblikket er vidne til.

Folk gør oprør

Verdens madpriser er nu 36 procent højere end de var for et år siden.

Rundt omkring i verden gør folk oprør mod de stigende priser. Se blot i revolutionerne i Mellemøsten og Nordafrika, der også handlede om mangel på mad.

Også Kenya og Uganda har oplevet voldelige demonstrationer, fordi folk ikke længere kan få budgettet til at holde sammen.

Oxfam opfordrer i rapporten verdens ledere til at:

  • skabe større gennemsigtighed på handlen med råvarer og regulerer fremtidens markeder
  • øge reserverne på fødevarer
  • stoppe alle tiltag der promoverer biobrændsel
  • invester i smålandbrug, især dem, der ledes af kvinder.
Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.