Nu advarer læger og dyreaktivister om, at det næste store udbrud med en ny og ukendt virus kan ske når som helst. (Arkivfoto) Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix

Advarer om tikkende smittebombe: Kan blive meget værre end corona

24. maj, 10:43
Verdens største såkaldte weekendmarked i Bangkok frygtes nu at kunne føre til et nyt udbrud af en ukendt sygdom.

Det begynder så småt at ligne sig selv igen rundt omkring i landet. Coronakrisen er under kontrol, og vi kan i det stille begynde at vende tilbage til den hverdag, vi kender fra før covid-19-viraens indtog.

Men det hele kan meget hurtigt gå galt igen. Nye potentielle virusudbrud lurer nemlig rundt omkring på nogle af de markeder, der findes rundt omkring i verden.

Nu advarer læger og dyreaktivister om, at det næste store udbrud med en ny og ukendt virus kan ske når som helst. Konkret frygtes det lige nu, at verdens største weekendmarked, Chatuchak-markedet i Bangkok, bliver et udklækningssted for den næste store pandemi. Det skriver Politiken.

Chatuchak-markedet er blot en af de mange markeder, der findes rundt omkring i Asien. Her strømmer over 200.000 mennesker til hver weekend – heriblandt en del turister fra skandinaviske lande, herunder Danmark.

Det bekymrer en række eksperter, som nu advarer mod markederne.

Det er på alle måder en smittemæssig bombe, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, til Politiken.

Han bakkes op af en række andre læger og eksperter, som mediet har talt med.

På Chatuchak-markedet handles der, ifølge Politiken, med vilde dyr fra hele verden – blandt andet finder man ørkenræve, flodsvin, surikater, ørkenlosser, aber og desmerdyr. Det er dyr, der tidligere har været årsag til udbrud af smitsomme sygdomme som HIV og SARS.

World Animal Protection arbejder nu på en strategi for, hvordan man kan bekæmpe markeder som Chatuchak-markedet fremover.

Det er nu, at vi har en unik chance for at få verdens ledere til at gøre noget, siger Gitte Buchhave, der er direktør for den danske afdeling af World Animal Protection, til Politiken.