Adoption gør barnløse gravide

27. aug 2008
Et adoptivbarn medfører ofte, at ellers barnløse forældre pludselig kan blive gravide. De slapper mere af, lyder forklaringen fra psykologer

En højst overraskende lillebror eller lillesøster følger ofte efter et adoptivbarn. Og det på trods af, at adoptivforældrene for længst har opgivet selv at blive gravide.

Den besynderlige tendens for ellers barnløse par bliver bekræftet af både Adoptionsnævnet, psykologer og de organisationer, der formidler adoption. I næsten syv procent af alle årlige adoptionssager melder forældrene tilbage, at de pludselig er blevet gravide, vurderer Danadopt, der i alt behandler omkring 225 adoptionssager om året.

»Det er bestemt ikke ualmindeligt. Den uventede graviditet kommer enten, efter at de er blevet godkendt til adoption, eller efter at adoptivbarnet er kommet hjem,« siger direktør i Danadopt, Marianne Wung-Sung.

Presset lettet

Psykolog Lene Kamm er leder af Familiestyrelsens rådgivning til adoptionsforældre før og efter, at barnet er kommet. Hun oplever ofte, at vordende adoptivforældre melder afbud til kurser, fordi kvindens mave pludselig er begyndt at vokse.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Det er meget almindeligt og egentlig slet ikke så besynderligt. Når man ønsker sig et barn, kommer der et stort psykologisk pres, der stiger, som tiden går, og graviditeten udebliver. Når de går ind i adoptionsprocessen, forsvinder presset. Parret slapper mere af, og så kan de blive gravide,« forklarer hun.

Barnløs stress

Psykolog Signe Ebbesen forsker i sammenhængen mellem barnløshed og stress på Aarhus Universitet, og heller ikke hun er overrasket over fænomenet. Med henvisning til en række undersøgelser forklarer hun, at det typisk er forbundet med tunge følelser og stress at være ude af stand til at blive gravid. Og den stress vil typisk blive forværret, hvis man begynder behandling for barnløsheden.

»At adoptere et barn kan give ro og livskvalitet, som minimerer den stress, der har været forbundet med barnløsheden. Og når stressen går ned, øges chancerne for at blive gravid,« siger Signe Ebbesen.

faktaboks