Tæt på verden: Absurd præsidentvalg: Kan kun stemme ja

21. feb 2012
Yemen skal i dag til valg, så folk endelig kan komme af med despoten Saleh.

Det fattige arabiske land Yemen afvikler i dag et af historiens mere absurde præsidentvalg. Der er kun en eneste kandidat, og man kan ikke stemme nej til ham.

Manden, der er ret sikker på at blive valgt, er Abdurabi Mansur Hadi, allerede praktisk leder af Yemen efter hans chef, Ali Abdullah Saleh i juni blev bomberamt og gjort uregeringsdygtig.

Hans forgænger gennem 33 år blev langsomt drevet fra magten, efter han blev såret ved et attentatforsøg og måtte søge behandling i udlandet. Han skal nu til USA for at blive helbredt.

Stædige Saleh

Trods flere mæglingsforsøg fra nabolande i golfen nægtede han at træde tilbage. Parlamentet i Yemen har nu bevilliget ham straffrihed for drab på mange demonstranter, der søgte et arabiske forår i det fattige land.

Slogans for militærmanden Hadi taler om en ”ny præsident”, men befolkningen kender ham udmærket, fordi de har levet med ham som Salehs næstkommenderende i 17 år.

Despoten Saleh undertrykte folkelige demonstrationer voldeligt, og trods sin tilbagetræden forsøger hans regime stadig at fastholde indflydelse.

Saleh overgiver officielt magten til sin vicepræsident efter det absurde valg tirsdag, der skal indsætte Hadi i to år. Han er kandidat efter et kompromis med den lovlige opposition.

[pagebreak]Fattigdom

Yemen er arabiens fattigste land, der dårligt har vand til sin befolkning på 25 millioner mennesker. Der er krise med alle ting som elektricitet, brændstof, sundhed og mad.

Meget optimistiske interesser i Yemen tror, at der kan opstå en form for fred og ro i det hårdt plagede land, omend oppositionen i gaderne og på byernes pladser ikke er med i aftalerne.

I Yemens sydlige provinser har al-Qaeda taget magten over enkelte byer. USA har med sine dron-fly angrebet flere gange og dræbt modstandere. Amerikanerne er særdeles opsatte på at få ro i landet.

Valgets vinder Abdurabi Mansur Hadi skal i henhold til aftalerne gennemføre vedtagelsen af en ny grundlov for Yemen og et demokratisk valg i 2014 med flere end et parti som deltagere.

Nyhedsrapporter fra Yemen beskriver mandag, at både strejkende militærfolk og andre demonstrerer for også at komme af med Hadi efter farcevalget. Men først skal despoten Saleh lige ekspederes endeligt ud.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.