Tæt på verden: Abombens sælger: Jeg blev syndebuk

9. jul 2011
Nyt dokument siger, at A.Q. Khan solgte Pakistans abombe hemmeligheder til Nordkorea for 15 mio kroner. Generaler fik pengene, står der.

A.Q. Khan vandt i 2005 placeringen som en af historiens store skurke. Han indrømmede, at han havde solgt pakistanske a-bombe hemmeligheder til Nordkorea, Iran, Libyen og andre kernevåbenivrige lande.

Nu er han trådt frem via et dokument i Washington Post, der skulle (be)vise, at højtstående pakistanske militærfolk modtog over tre millioner dollars i bestikkelse fra Nordkorea. Selv skulle han nærmest være syndebuk.

Dokumentet er et brev fra en højtstående leder i Nordkorea, der beskriver transaktionen. Nu spekuleres der meget i, om det er et falskneri.

Benådet straks

Den berømte og senere berygtede videnskabsmand faldt fra at være nationalhelt til en grådig forædder. På nationalt TV indrømmede han alt og sagde, at han var helt alene om udåden.

Abdul Qadeer Khan blev benådet og kom i husarrest dagen efter sin arrestation af præsidenten general Pervez Musharraf efter en fælles aftale. Khan skulle tage hele ansvaret.

I et interview med Der Spiegel fortæller Khan, at han blev dolket i ryggen af militæret, som han havde gjort alt for. Naturligvis kunne han ikke sælge kerneteknologi, uden at militæret vidste alt, siger han.

I øvrigt ville producenterne af den nødvendige teknologi hellere end gerne sælge til interesserede lande, de behøvede ikke ham for at sælge deres maskiner.

Lever simpelt

Khan præsenterer sig selv som en forfulgt uskyldighed, som er uretfærdigt behandlet.

Ingen kender anden end hans egen forklaring på meget omfattende besiddelser i form af villaer rundt omkring i verden, og hvordan han i sin tid kunne donere 150 millioner kroner til en moske. Regeringen bad aldrig om penge retur, sagde han.

I øvrigt lever han nu af en pension på $2.500 om måneden og et engangsbeløb på $50.000, som han fik af Musharraf.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.