Aarhus: Nej til løn på 50 kroner i timen

6. nov 2013, 10:53
Landets andenstørste kommune vil tage ansvar for ordentlige løn og arbejdsvilkår og behandler i dag et forslag om kædeansvar.

I dag behandler Aarhus Kommune et forslag om at sikre dansk løn på kommunens arbejdspladser. Det skal ske  gennem det såkaldte  kædeansvar, der skal sikre, at håndværkere, der arbejder på kommunens byggeprojekter får løn efter overenskomsten.

- Vi vil insistere på, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår, når man bygger for Aarhus Kommune, fastslår Aarhus’ Borgmester Jacob Bundsgaard (S) over for TV2 News.

Aarhus følger dermed i kølvandet på mange andre af landets kommuner, der har indført kædeansvar. Det betyder, at en entreprenør for et byggeprojekt i kommunen har et medansvar, hvis en underentreprenør bruger eksempelvis østeuropæisk arbejdskraft til en lavere løn end danske håndværkere. Kommunerne kan dog kun bestemme over entrepriser, hvor man selv er bygherre.

Flere end 70 er med

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) slog i går fast, at man ikke vil lovgive om kædeansvar . Thorning henviste til, at kædeansvaret allerede er i gang med at vokse frem nedefra, fordi kommuner og regioner bruger det i stadig større omfang.

Både København og Odense har indført kædeansvar. I LO i Aarhus glæder man sig over, at Aarhus nu melder sig på banen, og at kommunerne i stigende grad tager et ansvar.

- Det er mere end 70 kommuner der har lavet regler om social dumping, så det varer ikke længe før det vinder indpas hele vejen rundt, siger næstformand i LO Aarhus Anders Munk til TV2.