Aaen: Pensionsskandalen er dybt forkastelig

17. nov 2009
Pensionskassernes topfolk slipper billigt fra skandaler, fordi de er langt fra medlemmerne, siger Frank Aaen.

Efter Avisens.dk's afsløringer af pensionskassen PKA - som investerer jordemødres, socialpædagogers og sygeplejerskers pensionspenge i våben og børnearbejde - er formanden for Kritiske Aktionærer, Enhedslistens Frank Aaen, ikke i tvivl.

"Det burde få konsekvenser for de ansvarlige, men de gemmer sig bag indirekte repræsentationer. I dag sidder de så langt væk fra medlemmerne, så de ikke behøver at frygte for deres reaktion," siger han.

Fin politik holder ikke i praksis

Udadtil lover PKA, at de vil holde sig fra firmaer, der bruger børnearbejde og producerer våben. Men en rapport fra den investeringsetiske vagthund, Danwatch, afslører, at de ikke følger deres egne regler.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det er dybt forkasteligt, at man har en fin politik, men så ikke overholder den i praksis," siger Frank Aaen og fortsætter:

Magt til medlemmerne

"Det er medlemmernes pension, så de burde have langt større indflydelse, så de sikrer, at deres penge ikke bliver misbrugt," siger han.

I Kritiske Aktionærer har han i mange år arbejdet for, at aktionærer skal bruge den medbestemmelse, aktierne giver ret til. Og på Christiansborg har han, sammen med de radikale, stillet forslag om mere åbenhed og demokrati i pensionskasserne. Men forslaget blev stemt ned af de andre partier på Christiansborg.