- Jeg mener helt ind i min grundvold, at man skal forsørge sig selv, og at man gerne hver eneste skal vågne op og tænke, hvad kan jeg bidrage med til det her samfund? sagde Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Mette F. afkrævet svar om gensidig forsørgerpligt: 'Man skal forsørge sig selv'

27. feb 2020, 13:08
Alternativets socialordfører, Torsten Gejl, afkrævede under Folketingets spørgetime svar fra Mette Frederiksen (S) på, om hun finder det rimeligt, at tusinder af borgere på overførselsindkomst trækkes i indkomsten, fordi deres samlever har et job.

Er det rimeligt, at mange tusinde førtidspensionister, pensionister og kontanthjælpsmodtagere skal trækkes i indkomst, fordi deres kæreste eller ægtefælle har et job? Det spørgsmål krævede Alternativets socialordfører, Torsten Gejl, svar på fra statsminister Mette Frederiksen, under Folketingets spørgetime tirsdag.  

Ordføreren har også kaldt finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i samråd om sagen torsdag. I november sidste år havde et borgerforslag om afskaffelse af den gensidige forsørgerpligt på rekordtid fået opbakning fra mere end 50.000 personer. Dermed var Folketinget forpligtet til at behandle forslaget i Folketingssalen.

LÆS OGSÅ: Særlig lov rammer førtidspensionister: Nu gør borgere oprør

Men den socialdemokratiske regeringen vendte hurtigt tommelfingeren nedad til forslaget med henvisning til, at det ville koste 12,3 milliarder at afskaffe den gensidige forsøgerpligt. Men siden har et svar fra finansminister Nicolai Wammen vist, at regningen blot vil lyde på 460 millioner kroner, hvis den kun afskaffes for folke- og førtidspensionister. 

- Det må siges at være en del lavere. Jeg vil derfor gerne spørge statsministeren om de her tal kunne få regeringen til at genoverveje sin holdning. Der findes også dynamiske effekter og forskellige afledte besparelser og indtægter, man kunne regne med, sagde Torsten Gejl fra sin stol i Folketingssalen og fortsatte:  

LÆS OGSÅ: Minister gjorde forslag om forsørgerpligt 25 gange dyrere

- Hvis det ikke er sådan, hvad vil regeringen så gøre for at sikre, at det ikke bliver for dyrt for de her mennesker at forelske sig? For jeg går ikke ud fra, at Socialdemokratiet synes, at det er i orden, når det viser sig, at mange syge og udsatte danskere faktisk ikke har råd til at bo sammen med den, som de elsker. 

Men de nye oplysninger om prisen for en afskaffelse af pligten har tilsyneladende ikke fået Mette Frederiksen til at ændre holdning til spørgsmålet. Fra talerstolen i salen slog hun fast, at hun ikke mener, at det er "dårligt", at man som borger i danske samfund også har et ansvar for at forsøge sig selv og sin samlever.  

- Jeg mener helt ind i min grundvold, at man skal forsørge sig selv, og at man gerne hver eneste dag skal vågne op og tænke, hvad kan jeg bidrage med til det her samfund? Det er den eneste måde, vi kan få et samfund til at fungere på. Så kan man i perioder være forhindret og for meget, meget få menneskers vedkommende ikke at kunne gøre det. Men udgangspunktet bliver nødt til at være, at man arbejder og forsørger sig selv, sagde hun og tilføjede:

- Og at man har et ansvar, når man lever sammen som familie eller som ægtefæller, før vi andre har det ansvar. Derfor er argumentet for os som regering for ikke at ville afskaffe den gensidige forsørgerpligt ikke først og fremmest et økonomisk hensyn. Det er der i øvrigt også, men det er ikke det primære. Det er egentligt et grundlæggende sundt princip, at vi indretter vores lovgivning med henblik på, at så mange som overhovedet muligt klarer tingene selv. 

LÆS OGSÅ: Alternativet-profil kræver svar fra ministre: "En skandale"

Gensidig forsørgelsespligt

Gensidig forsørgelsespligt betyder, at hvis du er på visse offentlige forsørgelsesydelser, som eksempelvis kontanthjælp, førtidspension eller folkepension, så bliver din ydelse sat ned, hvis din ægtefælle har en indkomst på mere end 236.728 kroner, og I begge derudover har en indkomst på mere end 125.000 kroner.

Eksempelvis:

Du er førtidspensionist og har en privat pension på 110.000 kr. Din ægtefælle er ikke pensionist, men arbejder og tjener 334.780 kroner om året.

Sådan beregnes din førtidspension:

Der ses bort fra de første 236.728 kroner af din ægtefælles indtægt. 334.780 kroner – 236.728 kroner = 98.052 kroner. Jeres samlede indkomst til beregning af førtidspension udgør herefter 98.052 kroner + din private pension 110.000 kroner = 208.052 kroner.  Der fradrages herefter 125.000 kroner.

208.052 kroner – 125.000 kroner = 83.052 kroner , nedrundet 83.000 kroner.

For hver 100 kroner af de 83.000 kroner bliver din førtidspension sat 30 kroner ned. Det svarer til 30 procent eller 24.915 kroner. Din førtidspension bliver derfor 192.528 kroner – 24.915 kroner = 167.613 kroner om året eller 13.968 kroner (afrundet) om måneden - ATP-bidrag 94 kroner = 13.874 kroner om måneden før skat.

 

Kilde: Lov om aktiv socialpolitik, Lov om social pension (pensionsloven), borger.dk