Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Arkivfoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau/Scanpix

A-kasse efter kontroversiel udmelding: V-profil tager fejl

6. feb 2020, 06:28
Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) sætter et godt samarbejde på prøve, når hun kritiserer a-kassernes kontrol af lediges rådighed, mener 3F København.

Et forslag fra Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) om at kommunerne skal overtage a-kassernes kontrol af, om ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet, møder nu kraftig kritik fra 3F København.

Det skriver Fagbladet 3F.

Borgmesteren har til nb-nyt.dk sagt, at ”a-kasserne ikke sanktionerer så ofte, som jobcentrene kunne ønske sig”, og at a-kasserne ikke følger op på jobcentrenes indberetninger.

Altså at a-kasserne ikke gør deres arbejde godt nok.

Udtalelserne har fået a-kasseleder i 3F København Søren Becher op i det røde felt. For ifølge Søren Becher er de faktiske forhold næsten omvendt af det, borgmesteren gav udtryk for.

Ifølge Søren Becher har 3F København – landets største 3F-afdeling - et løbende og godt samarbejde med kommunen:

- Sammen med kommunens folk har vi allerede drøftet spørgsmålet om vores kontrol med de lediges rådighed, og sammen gennemgået en række sager. Konklusionen er, at a-kassens afgørelser var korrekte, siger han.

Ifølge Søren Becher peger pilen snarere mod kommunen selv:

- Jobcentret har ikke fremlagt dokumentation for, at vi har begået en eneste fejl, selv om vi har en udtrykkelig aftale om at fremlægge konkrete eksempler. Tværtimod har ledelsen i Jobcenter København erkendt, at de havde interne problemer med at få deres kolleger til at indberette korrekt. Derfor er det aftalt, at de skulle uddannes, før vi igen kunne mødes om det fremtidige samarbejde om rådighed, fortæller Søren Becher fra a-kassen.

- Vi har et godt samarbejde. Men med sine udtalelser sætter borgmesteren samarbejdet på en alvorlig prøve, mener han.

A-kassen og formand i 3F-afdelingen John Ekebjerg-Jakobsen har nu inviteret borgmester Lonning-Skovgaard til et møde om sagen.

Fagbladet 3F har bedt forvaltningen be- eller afkræfte a-kasselederens udlægning.

I et skriftligt svar fra beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns kommune lyder det:

- Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har et godt og løbende samarbejde med alle a-kasser for at få ledige københavnere i job eller uddannelse. Borgmesterens udtalelser faldt i et interview, der drejede sig om akademikere, og dermed også om forholdet til de fire a-kasser, som optager netop akademikere. Jobcenter Københavns medarbejdere bliver løbende opkvalificeret for at sikre så høj en kvalitet i opgavebehandlingen som muligt.

I den oprindelige artikel fra 27. januar nævnes ikke, at borgmesterens kritik alene gælder akademikernes a-kasser.

I AKA – Akademikernes A-kasse – er administrerende direktør Villy Dyhr noget forundret over, at pilen peger mod hans a-kasse:

- Vi overholder alle regler om rådighedsvurdering, hvilket følges op af STAR. Så vi lever helt op til reglerne, siger han.

STAR er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der kontrollerer a-kasserne.