95 procent dumper sædtesten

16. aug 2011, 22:30
Sædbankerne drukner i ansøgninger, men kun cirka fem procent af kandidaterne er gode nok.

Danske mænd har stor tiltro til egen fertilitet.

Ansøgningerne for at blive sæddonor vælter ind hos sædbankerne, og i sædbanken Cryos, der er Danmarks største, står der 600 mænd i kø til at blive optaget som sæddonor.

Men af de 600 mænd på ventelisten, vil de 570 få en nedslående besked.


Tjekker fysik og helbred

Kravene til at blive sæddonor er nemlig højere, end de fleste går og tror. For at blive godkendt som donor skal man igennem et større screeningsprogram, hvor blandt andet sædkvalitet, fysik og helbred bliver tjekket.Det medfører, at kun cirka fem procent af ansøgerne ender med at blive godkendt.

”Mange bliver skuffede og i nogle tilfælde kede af det. Det kan godt være et slag i hovedet for den mandlige stolthed at få at vide, at ens sædkvalitet ikke er god nok, eller at man kan have noget arveligt, som forhindrer én i at kunne blive sæddonor,” siger direktør i Cryos, Ole Schou.

2.000 til 3.000 kroner om måneden

Også hos Nordisk Cryobank forbereder man aspirerende sæddonorer på, at de meget vel kan blive afvist på trods af en udmærket sædkvalitet. For at blive godkendt som donor skal den nemlig være exceptionelt god, forklarer direktør Peter Bower.

Alligevel er flere mænd end nogensinde fristet til at tjene 2.000-3.000 kroner ekstra om måneden og oven i købet hjælpe barnløse par.

”Vi mærker en konstant stigning. Lige nu har vi årligt 2.000-3.000 ansøgere, og det svarer cirka til en fordobling på de seneste tre-fire år” siger direktør Peter Bower.

600 på venteliste

Samme tendens har de seneste fire år gjort sig gældende i Cryos. Her blev sidste år et af de travleste nogensinde.

”Vi var ved at få stress og måtte overarbejde. Det væltede ind, så vi måtte begrænse åbningstiden,” siger direktør Ole Schou som årsagen til de strammere krav til donorkandidaterne.

Hos Cryos er der derfor lige nu kø til at blive optaget som sæddonor.

”For tiden har vi cirka 600 ansøgere på venteliste til forundersøgelse, og sådan har det set ud i godt et år,” siger direktør Ole Schou og tilføjer, at det er første gang nogensinde.

Nej tak til høje, blonde danske mænd

De 600 har fået besked om, at deres ansøgning er modtaget, og at Cryos vil vende tilbage, når det bliver relevant.

Men de risikerer at vente længe endnu. Sædlagrene hos Cryos bugner nemlig af sæd fra klassisk udseende danske mænd. Derfor bliver der lige nu kun købt sædprøver fra brunøjede og andre etniciteter end dansk.

faktaboks
  • Den typiske danske sæddonor er 23-27 år.
  • 80-85 procent af donorerne hos Danmarks største sædbank, Cryos, er studerende.
  • 75 procent af donorerne hos Cryos er anonyme.
  • Køberne i sædbanken efterspørger typisk sædprøver fra donorer, som minder mest muligt om dem selv.