IMG_0052
- Du får Hollywood-smilet, siger den 90-årige boghandler, Helmer Nielsen, da A4 Arbejdsliv er på besøg. Foto: Maja Skov Vang

90-årige Helmer arbejder over 40 timer om ugen: ’Jeg ville dø, hvis jeg ikke arbejdede’

2. jan 2021, 11:05
Der er dem, der hver dag tæller ned til deres pension, og så er der dem, der ville dø, hvis de ikke arbejdede. Helmer Nielsen hører til sidstnævnte. Han er i dag 90 år og arbejder hver uge over 40 timer som boghandler. Opskriften er simpel: Man skal finde sig et arbejde, der interesserer en.

I 81 år har Helmer Nielsen arbejdet med bøger.

Ja, du læste rigtigt. Han har simpelthen arbejdet inden for samme branche tre år længere end gennemsnitslevealderen for mænd er i Danmark.

LÆS OGSÅ: Anna er 95 og arbejder stadig: 'Jeg kan ikke bare sidde og trille tommelfingre'

Det kan lade sig gøre, når man er 90 år, og startede sin karriere som 9-årig.

- Vi var syv børn, og jeg var den ældste af flokken, så jeg skulle tidligt ud og tjene lidt penge. Så blev jeg bybud hos den lokale boghandler. Det var små kår. Det var besættelsestiden, og der var ikke andet underholdning end bøger. Der var ikke tv og kun et program i radioen. Der blev solgt bøger, kan jeg godt love dig.

Jeg ville dø, hvis jeg ikke arbejdede
Helmer Nielsen, ejer af Stevns Boghandel

Helmer Nielsen kom i lære i butikken og fortsatte med at arbejde dér i cirka 20 år. De seneste 60 har han drevet sin egen af slagsen. Hvis man spørger den 90-årige boghandler, hvorfor han stadig arbejder, kommer svaret prompte:

- Jeg ville dø, hvis jeg ikke arbejdede.

Afdøde forfattere på væggen

Hans butik ligger på en landevej i Rødvig på Stevns. Hvis det ikke var for skiltet foran huset, hvor Helmer Nielsen også bor, så ville man ikke opdage den. Der er ingen andre butikker i nærheden, og den hvide villa ligner mest af alt et almindeligt hjem. Men når man går bagom om huset og ind af hoveddøren, så står man i en velassorteret boghandler med alt på hylderne fra reality-stjernen Irina the Divas biografi til de nyeste bestsellere og gamle historiebøger.

Artiklen fortætter under boksen

Serie: Når arbejdet stadig giver mening 

Selvom man er fyldt 70, 80 eller 90 år kan man sagtens have et aktivt arbejdsliv. A4 Arbejdsliv har talt med en række seniorer, der har det, og spurgt dem, hvad der har fået dem til at vælge pensionisttilværelsen fra. 

Andre artikler i samme serie: 

Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

Anna er 95 og arbejder stadig: 'Jeg kan ikke bare sidde og trille tommelfingre'

Hans på 80 arbejder 55 timer om ugen: 'Jeg ville kede mig, hvis jeg ikke gjorde'

70-årige Finn dropper otiummet efter 8 år: Driver nu forretning med hustruen

Bagerst er en stor stue, der også er fyldt op med bøger. I hjørnet sidder Helmer Nielsen ved et stort skrivebord og arbejder på sin bærbare computer.

Han kigger en smule undrende på A4 Arbejdslivs udsendte. Han havde glemt, at vi ville komme på besøg for at lave historien om Danmarks ældste boghandler. Men det gør ikke så meget. For han er i sin butik hver dag fra 9:30 til 17:00.

Så mange ældre arbejder stadig


11.810 personer i Danmark, der har rundet 75 år, er stadig aktive på arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Danmarks Statistik fra 1. kvartal af 2020.

Over bøgerne hænger en række sort/hvid fotos af gamle forfattere: Karen Blixen, Tove Ditlevsen osv.

- Det var min kone, der hængte dem op i vores tidligere butik, men de fleste af dem er døde nu, kan du nok se.

Jeg retter ham og siger, at de vist alle er døde nu.

Daglige yoga-øvelser

Helmer Nielsen er stort set aldrig syg, men for nyligt svigtede helbredet, og han måtte tilbringe et par dage på hospitalet.

-  Jeg sagde til sygeplejersken på Roskilde Sygehus: ”Du kan tage hvem som helst fra gaden, der er over 90 år, og I vil altid kunne finde et eller andet”, og det gjorde de også på mig. Der var noget overanstrengelse og noget med, at ryggen er skæv. Ikke noget alvorligt. Det tror jeg ikke, siger han og trækker på skuldrene.

Det er interessen for bøger, der driver værket
Helmer Nielsen, ejer af Stevns Boghandel

Ud over yoga-øvelsen De fem tibetanere, som han tager hver morgen på en madras i butikken, inden den åbner, er der også noget andet, der holder ham i gang.

- Det er interessen for bøger, der driver værket, siger han.

Og svaret er det samme, når man spørger ham om, hvorfor han aldrig har haft stress, hvorfor han aldrig har været træt af sit arbejde, eller hvorfor han altid er blevet inden for samme branche.

Læser hver dag

Interessen lader sig ikke fornægte. Helmer Nielsen læser hver evig eneste dag. Lige nu er det Durant Verdens Kulturhistorie på 32 bind.

-  Det er fandeme et værk. Jeg er nået til bind 11, så hvis ellers mit liv bliver langt nok, når jeg dem alle, siger han med et lille grin.

Artiklen fortsætter under fotoet

Helmer Nielsen har både nye og brugte bøger i sortimentet (Foto: Maja Skov Vang).

Han læser gerne flere bøger samtidig. Men han kan ikke sige, hvilken bog der har været hans favorit, men favorit-emnet er historie.

- Det er, fordi det er rart at vide, hvad vi kommer af. Hvis man ikke kender sin historie og sin baggrund, så vil man ikke kunne forstå sin nutid.

Nogle meldte sig ind i en kæde, andre begyndte at handle med legetøj for at overleve, og så fik bøgerne jo en plads nede i det ene hjørne, du. Det er noget af det mest åndssvage og sindssyge, der er sket
Helmer Nielsen, ejer Stevns Boghandel

Helmer Nielsen er med sine 90 år selv et livsvidne til en Danmarkshistorie, som de fleste af os, kun har hørt om. Han har eksempelvis oplevet, hvordan bogsalget er dalet voldsomt, siden han var bud i 1939.

- Det var dengang, at boghandleren kunne sælge op til 1.000 eksemplarer af den samme bog.

Faldende bogsalg

Det er ikke kun utallige tv-kanaler, Netflix og sociale medier, der er årsag til den nedgang. Der er også en anden, og den kan få den 90-årige op af stolen.

Årsagen er afskaffelsen af 'Den faste bogladepris'. Det var en aftale, som blandt andet betød, at det var forlaget, der fastsatte bogens pris, og at bøger over en vis pris kun måtte forhandles af boghandlere, ligesom at en boghandler skulle være ledet af en person med en boghandleruddannelse.

Men i år 2000 blev det politisk besluttet at afskaffe den faste prisaftale. Det betød, at eksempelvis supermarkeder begyndte at sælge bøger.

Artiklen fortsætter under fotoet

Helmer Nielsen ekspederer både kunder og køber ind til forretningen enten fra forlag eller fra dødsboer (Foto: Maja Skov Vang).

- Jeg kan næsten ikke holde ud at tænke på det. Du kan tro, jeg kunne mærke det på salget, og det kunne mærkes over hele Danmark. Det var begyndelsen til enden for en masse boghandlere. Nogle meldte sig ind i en kæde, andre begyndte at handle med legetøj for at overleve, og så fik bøgerne jo en plads nede i det ene hjørne. Det er noget af det mest åndssvage og sindssyge, der er sket, hvis man vil bevare noget kultur og bevare et sprogområde, der i forvejen ikke er særligt stort eller stærkt. 

For Helmer Nielsen betød det faldende salg, at han opsagde lejemålet i Store Heddinge på torvet, som var ”den flotteste butik i hele byen med ti store vinduer”, og flyttede sortimentet hjem på privatadressen.

Artiklen fortsætter under fotoet

Helmer Nielsen bruger meget af sin arbejdsdag ved skrivebordet, der står i stuen (Foto: Maja Skov Vang).

En musiker-drøm

Lige så meget som den opsagte prisaftale kan gøre Helmer Nielsen rasende, ligeså meget lyser han op, når snakken falder på hans anden store passion - trompeten.
På spørgsmålet om, hvad han ville have lavet, hvis han ikke havde viet sit liv til bøgerne, peger han på trompeten, der hænger på væggen over skrivebordet.

Jeg har aldrig følt mig låst. Jeg har heller ikke følt mig nedslidt. Det har noget at gøre med, at mit arbejde interesserer mig
Helmer Nielsen, ejer af Stevns Boghandel

- Jeg ville være musiker. Nu skal du fandeme have en ordentlig svada, lyder det fra Helmer Nielsen, mens de gode minder får ham til at grine højlydt.

- Jeg var bidt af en gal trompet. Jeg fik undervisning hos Henry Nielsen, han var Livgardens solotrompetist. Min chef i boghandleren var gammel garder og overtalte ham til at give mig undervisning. En dag sagde han: ’Nielsen, De kommer til at flytte herind (København red.)’. Men min daværende kone sagde: ’Jeg flytter ikke ind til byen og bor på anden eller tredje sal med to små børn'. Så var den snak slut.

Artiklen fortsætter under fotoet

Det er kun skiltet, der afslører, at der ligger en butik inde i villaen (Foto: Maja Skov Vang)

Han fortæller længe om de gode minder med trompeten.
Han blev aldrig professionel musiker, men han nåede at spille flere koncerter rundt om i landet. Blandt andet optrådte han med musikere fra DR’s Symfoniorkester i Landstingssalen.

Og selvom Helmer Nielsen arbejder over 40 timer om ugen, dyrker yoga hver morgen og kører ærinder i sin bil, så må han dog erkende, at trompeten på væggen nu kun er til pynt.

- Jeg er blevet for gammel. Messing kan man kun blæse i, hvis man er ung og frisk, og de her to pladespillere, de skal være stærke du, siger han og tager sig til lungerne.

Han har ikke fortrudt, at hans kone slukkede musiker-drømmen.

LÆS OGSÅ: Hans på 80 arbejder 55 timer om ugen: 'Jeg ville kede mig, hvis jeg ikke gjorde'

Du ville have haft et helt andet liv. Føler man sig ikke meget bundet, når man har haft en butik i 60 år?

- Jeg har aldrig følt mig låst. Jeg har heller ikke følt mig nedslidt. Det har noget at gøre med, at mit arbejde interesserer mig, lyder budskabet fra Danmarks ældste boghandler.

BLÅ BOG: Helmer Nielsen

Født i 1930

Udlært i en boghandler i Strøby på Stevns i 1939

Har været gift tre gange. Alle hans koner er døde af kræft

Har to børn og ti børnebørn

En bog han anbefaler: ’Det er de danske, der flygter’ af Lise Ringhof og Erik Valeur