80 syge ansatte vil nu have hjælp i giftsag

11. mar 2011
Socialdemokraterne og SF kræver nu en uvildig undersøgelse af Arbejdstilsynets rolle i sagen om det giftigt arbejdsmiljø hos vindmøllegiganten LM Wind Power. DF er positive overfor en kulegravning af giftsagen. 80 tidligere ansatte er gået til 3F for at få hjælp med deres sygesager.

Socialdemokraterne og SF kræver nu en uvildig undersøgelse af Arbejdstilsynets rolle i sagen om det giftige arbejdsmiljø hos vindmøllegiganten LM Wind Power. Det samme mener professor.

Det er nemlig ikke godt nok, at Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har bedt Arbejdstilsynet undersøge sin egen rolle i sagen.

"Det er en ganske forfærdelig sag. Jeg synes ikke, at de i Arbejdstilsynet har været særligt skarpe," siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen, som bakkes op af SF.

Professor Flemming Ibsen: "Det er ikke godt nok, at Arbejdstilsynet undersøger sig selv og laver nye redegørelser til ministeren. Der må uafhængige kræfter til. Sagen bør kulegraves af uafhængige eksperter," siger arbejdsmarkedsforskeren til Avisen.dk.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

 

80 henvendelser på to uger

Dansk Folkeparti er parat til at støtte en uvildig undersøgelse, men vil foreløbig afvente Arbejdstilsynets svar på en række nye spørgsmål, som Inger Støjberg har stillet til tilsynet.

"Vi er parate til at kræve en uvildig undersøgelse af den her sag. Det er da mærkværdigt, at Arbejdstilsynet hele 52 gange på ti år finder alvorlige problemer. Det er helt uacceptabelt," siger Bent Bøgsted (DF) til Avisen.dk.

Han blev chokeret, da han mandag aften så Gitte Vestergaard stå frem i tv og fortælle om, hvordan hun stadigvæk har det elendigt og kan presse glassplinter ud af huden.

LÆS GITTES HISTORIE SOM HUN FORTALTE DEN FØRSTE GANG TIL AVISEN.DK I LØRDAGS.

Foreløbig er 80 sager på vej fra 3F til Arbejdsskadestyrelsen, viser en rundringning til seks 3F-afdelinger. Henvendelserne til 3F går på alt fra mistanke om hjerneskader til lungesygdomme og mindre helbredsgener. Fagforbundet Metal har foreløbig modtaget cirka fem henvendelser.

 

Minister: "Vi har ingen interesse i at skjule egne svigt"

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg afviser kravet om en uvildig undersøgelse af Arbejdstilsynets rolle i sagen om det giftige arbejdsmiljø hos LM Wind Power, der laver vindmøllevinger.

"Det er i alles interesse, at alt kommer frem, også Arbejdstilsynets, så jeg har fuld tillid til at de gør det godt nok. Jeg havde selv en række spørgsmål efter at have sat mig ind i sagen, og dem regner jeg nu med, at tilsynet svarer på," siger Inger Støjberg til DR og fortsætter:

"Det er helt normal procedure, at Arbejdstilsynet undersøger det her. Det skete også i Grindstedsagen. Der er ingen der har interesse i at skjule egne svigt."

 

DF: Tilsyn burde stoppe produktionen

En ny redegørelse, som tirsdag landede på ministerens bord, viser talrige problemer med styrendampe på LM Wind Power - problemer der foregik lige for næsen af Arbejdstilsynet i mere end ti år.

Af redegørelsen, der blev bestilt, efter tidligere ansatte hos LM Wind Power kunne berette om bl.a. svimmelhed, åndenød, udslæt og bylder, fremgår det, at problemerne har været kendt af Arbejdstilsynet.

Siden år 2000 har tilsynet således hele 52 gange konstateret væsentlige kemiske problemer i forbindelse med støbning af vindmøllevinger og givet 31 påbud samt 10 afgørelser om væsentlige problemer. Desuden har tilsynet politianmeldt virksomheden, der har fået bøder på op til 140.000 kr. for gentagende overtrædelser af de samme forhold.

Arbejdstilsynet konkluderer i redegørelsen, at de har fulgt loven. Men det er i følge Beskæftigelsesminister Inger Støjberg ikke godt nok. Hun har nu bedt sit eget arbejdstilsyn undersøge og forklare, hvorfor de ikke har slået endnu hårdere ned på virksomheden.

Bent Bøgsted undrer sig også: "Arbejdstilsynet har jo mulighed for at stoppe produktionen, så hvorfor har de ikke gjort det?".

LO har tidligere nævnt muligheden for at lukke virksomheden helt, mens Socialdemokraterne, SF og professor Flemming Ibsen forslår, at staten forbyder brugen af styren fuldstændigt.

"Virksomheden ser jo ikke ud til at lade sig påvirke af med bøder på 140.000 kr. for de samme typer overtrædelser," siger Flemming Ibsen.

 

S: Må aldrig ske igen

Ifølge Torben Hansen er en uvildig undersøgelse nødvendig for at undgå en lignende situation i fremtiden:

"Det her må aldrig nogensinde gentage sig. Der er en masse medarbejdere hos LM Wind Power, der har en berettiget forventning om, at der er et offentligt tilsynssystem, der passer på dem," siger han.

Dansk Folkeparti er enig:

"Nu må Arbejdstilsynet se at få svaret på ministerens spørgsmål i en fart. Kan de ikke på fornuftig vis forklare, hvordan de kan give så mange påbud, uden der sker noget, må Folketinget kræve en uvildig undersøgelse," siger Bent Bøgsted.

FAKTA

Arbejdstilsynet har i følge ny redegørelse fra 2000-2010 hele 52 gange konstateret væsentlige kemiske problemer i forbindelse med støbning af vindmøllevinger og givet 31 påbud.

Flere LM-arbejdere ønsker en undskyldning fra LM og en undersøgelse af langtidsvirkningerne på deres helbred. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har nu igangsat en helbredsundersøgelse og kræver nye svar fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.

LÆS Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsens 
redegørelse om arbejde med vindmølleproduktion og anvendelse af styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010


Læs også ministerens pressemeddelelse.

 

ANMELD DIN SYGDOM:

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:


- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

- Gå til fagforening, der kan hjælpe dig med at føre en sag.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]