En mennesketom lufthavn får også konsekvenser for de Falck-ansatte, der til dagligt yder assistance til passagerer, der ikke selv kan komme til og fra flyene. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

23. jun 2020, 06:00
80 Falck-medarbejdere, der i sidste uge fik en fyreseddel, mødes nu med deres fagforening. De får tilbudt særlig hjælp fra et nyt jobcenter i deres opsigelsesperiode.

I sidste uge fik 80 Falck-medarbejdere, der til dagligt arbejder i Københavns Lufthavn, at vide, at de er sagt op.

Medarbejderne tager sig normalt af at yde assistancehjælp og patienttransport for passagerer, der ikke selv kan komme til og fra flyet i lufthavnen. De er opsagte, som en konsekvens af coronakrisen, der har lammet flytrafikken. 

LÆS OGSÅ: Historisk nedgang: Så mange har mistet jobbet

I dag - tirsdag - klokken 12:00 skal de første 40 medarbejdere mødes med deres fagforening 3F København Chaffører. Her vil der være repræsentanter fra fagforeningen, a-kassen og repræsentanter fra Jobcenter CPH i Tårnby Kommune.

Det fortæller Jakob Andersen, der er formand for 3F København Chauffører: 

- Til mødet får medarbejderne at vide, hvad der er deres overenskomstmæssige rettigheder. Og så skal vi informere om, hvilke muligheder der er for efteruddannelse. Medarbejderne er i forbindelse med opsigelsen også blevet tilbudt psykologbistand, siger han til A4 Arbejdsliv.

Jeg er positivt overrasket over det ansvar og den krisebevidsthed, der er i de lokale fagforeninger. Det er vigtigt, at vi står skulder ved skulder i virksomheder, fagbevægelse og jobcenter i den her indsats
Kim Serup, sekretariatschef  i Jobcenter CPH

Det er normal procedure, at der holdes stormøder i fagforeningsregi ved store fyringsrunder for de ansatte. Men det er ikke normalt, at man kan visitere de opsagte medarbejdere til et jobcenter allerede under deres opsigelsesvarsel. Men det får gruppen af snart ledige Falck-ansatte nu mulighed for. De bliver således en af de første store grupper, der kan henvende sig i et nyt jobcenter, der åbnede i starten af juni i lufthavnen. Jobcenter CPH henvender sig udelukkende til ansatte i den hårdt ramte luftfartsbranche.

Jobcenter CPH vil stå for konkrete beskæftigelsesindsatser for den opsagte som samtaler, CV-afklaring og rådgivning om kurser og efteruddannelsesforløb. Blandt andet har fagforeninger som 3F, HK og Dansk Metal 50 kursusforløb klar til de opsagte medarbejdere.

- Jeg er positivt overrasket over det ansvar og den krisebevidsthed, der er i de lokale fagforeninger. Det er vigtigt, at vi står skulder ved skulder i virksomheder, fagbevægelse og jobcenter i den her indsats, siger Kim Serup, der er sekretariatschef  i Jobcenter CPH.  

Ingen krav

Indsatsen sker i opsigelsesperioden. Derfor er den frivillig og ikke underlagt ordinære rådighedskrav.

- Det bliver et rådgivnings- og jobcenter med kommunens jobcenterchef som øverste ansvarlige. Det har ikke en myndighedsopgave, som jobcentre normalt har, så der bliver ikke stillet de sædvanlige krav. Det er meningen, at vi skal fange de ledige i opsigelsesperioden, så de kan få hjælp til at omplaceres eller videreuddannes, sådan at de ikke ender i arbejdsløshed, lød det fra Allan S. Andersen (S), der er borgmester i Tårnby Kommune og en af initiativtagerne til det nye center, da centret åbnede.

Kim Serup fortæller, at man i det nye jobcenter i Københavns Lufthavn allerede nu ved, at der er ca. 4.000 medarbejdere i lufthavnen eller lufthavnsrelaterede virksomheder, der er varslet opsagte. 

Bag jobcenter CPH står flere af de store virksomheder i lufthavnen, flere forbund og Tårnby Kommune, hvor lufthavnen ligger, og det er derfor, at der også er repræsentanter derfra med til mødet.  

- Jeg synes, det er et rigtig godt initiativ. Alt, der er med til at få folk videre i beskæftigelse, er jeg naturligvis stor tilhænger af. Og den slags initiativer burde der være flere af, også når der ikke er coronakrise, siger Jakob Andersen forud for mødet.

LÆS OGSÅ: Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Torsdag vil der være endnu et stormøde for de resterende 40 opsagte Falck-ansatte.

De er blot en brøkdel af de fyringer, som Falck har varslet. I en pressemeddelelse udsendt d. 4. juni oplyste virksomheden, at de ville afskedige 450 medarbejdere globalt, heraf 300 i Danmark.