79.000 ved det: Syg på deltid redder jobbet

11. maj 2012
Flere nøjes med at være syge på deltid. Det kan være med til at fastholde flere på arbejdsmarkedet, mener forsker.

Et stigende antal syge danskere nøjes med at sygemelde sig på deltid i stedet for at gå hjemme med ondt i ryggen eller anden lidelse på fuld tid.

Helt præcist går 79.000 af os rundt og er syge på deltid.

Det er en god nyhed, for det øger chancen for, at de fortsætter med at arbejde trods deres sygdom.

Jan Høgelund er seniorforsker på SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og en af dem, der ved mest om effekten af delvis sygemeldinger.

”Vores resultater viser, at de øger sandsynligheden for, at sygemeldte bliver fuldt arbejdsdygtige igen. Det passer også med andre nordiske undersøgelser, der peger i samme retning,” siger Jan Høgelund.

Holder folk i job

Præcis hvorfor det er sådan, siger undersøgelserne ikke noget om, men et godt bud er ifølge Jan Høgelund, at de delvis sygemeldte bevarer en større tilknytning til arbejdspladsen og har mindre risiko for at blive fyret.

Ordningen er da også blevet vældig populær de seneste år.

I 2011 blev over over 79.000 sygemeldt på deltid. Det er dobbelt så mange som i 2004. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som Avisen.dk har analyseret.

Døjer med leddegigt

Tina Ellemose Jensen en af dem, der lige nu bruger ordningen. Hun arbejder som produktionsassistent, men døjer med leddegigt.

Mens lægerne forsøger at hjælpe hende med sygdommen, arbejder hun de fire timer om dagen, hun kan i stedet for at være fuldtidssygemeldt.

”Det betyder noget at komme i gang hver dag. Jeg tror, det var blevet rigtigt svært at komme i gang igen, hvis jeg havde været sygemeldt på fuldtid,” siger Tina Ellemose Jensen.

Glædelig udvikling

Hos Gigtforeningen vækker de flere sygemeldinger på deltid glæde.

”Det er en positiv udvikling, at man fokuserer på, hvad man kan trods sygdom i stedet for, hvad man ikke kan,” siger direktør Lene Witte.

Hun mener også, at tallene tyder på, at arbejdsgiverne er blevet mindre firkantede i deres tilgang til syge medarbejdere.

”Det er udtryk for, at arbejdsgiverne er mere rummelige og at de lægger sig i selen for, at syge medarbejdere i højere grad kan blive i jobbet,” siger hun.

Virker ikke på mentale problemer

Selvom nogle har stor gavn af at blive sygemeldt på deltid, så er det ikke en god løsning i alle tilfælde. Det viste sig, da Jan Høgelund og hans kollegaer undersøgte forskellen på mentale og andre årsager til sygemelding.

”Vi kan se, at det har en positiv effekt på dem der er sygemeldt på grund af fysiske sygdomme. Men det virker ikke på samme måde på psykiske problemer,” siger han.

Hvorfor det hænger sådan sammen kan Jan Høgelund ikke direkte sige noget om ud fra de undersøgelser, der er lavet. Alligevel har han et bud.

”Det kan være, at det er sværere, at vide for kollegaer og arbejdsgivere, hvordan de skal reagere på psykiske problemer,” siger han.

skjultitel

 

Vores resultater viser, at de øger sandsynligheden for, at sygemeldte bliver fuldt arbejdsdygtige igen. Det passer også med andre nordiske undersøgelser, der peger i samme retning.

 

Jan Høgelund
seniorforsker

SFI, Det Nationale Forskningsråd for Velfærd