Tæt på verden: 74årig mand sulter imod korruption

25. aug 2011
Nu er det nok, mener aktivisten. Efter 40 års debat har Indiens politikere ikke vedtaget lovgivning imod korruption.

En 74-årig gammel, hvidklædt mand ligger på lit de parade i en park i New Delhi, selv om han ikke er død endnu.

Han har svoret at sulte sig til døde, hvis ikke han får sin vilje med streng lovgivning imod korruption i Indien. Det er varmt i monsun-heden, og han drikker kun vand.

Den svage mand har nu sultet i 9 dage. Han er omgivet af læger, assistenter, rådgivere og tusindvis af indere, der hylder ham for at føre deres kamp. Politikerne i parlamentet sveder også, men det er af frygt for, at manden går hen og dør.

Indiens premierminister Manmohan Singh er bekymret for, at ”alt kan ske”.  Aktivisten har opfordret sine støtter til at holde hovedet koldt, hvis man forsøger at fjerne ham mod hans ønske.

Anne Hazare

Den hvidklædte mand hedder Anne Hazare, og han er fra sin hjemlige provins berømt for at få sin vilje gennem sultestrejker. Den form for protest er en del af Indiens historiske genpulje, idet Mahatma Ghandi knækkede det britiske kolonistyre ved blandt andet at sultestrejke.

Parlamentet i Indien har arbejdet i 40 år med lovgivning imod korruption uden nogensinde at vedtage noget som helst.

Loven bærer navnet Lokpal, hvilket på sanskrit betyder ”beskytter af folket”. Anne Hazare mener ikke, den går vidt nok. Han ønsker en uafhængig ombudsmand, der kan foretage undersøgelser af alle og enhver. Parlamentets version af loven fritager premierministeren og dommere.

Da han indledte sin kampagne, skyndte politikerne sig at arrestere ham, før sultestrejken kom i gang. Bestyrtelsen i befolkningen fik ham ud af fængsel, men allerede dan havde den siddende, dybt kompromitterede regering tabt respekt i befolkningen. Den siddende regering anses for historiens mest korruptionsbefængte.

Folkelig opbakning

Anti-korruptionsaktivisten Anna Hazare har sådan set vækket den indiske mellemklasse op fra deres rævesøvn, hvor de gemte sig fra landets omfattende magtmisbrug gennem korruption. Groft sagt ingen inder har undgået at skulle betale for et eller andet i kontakten med myndigheder.

Titusindvis af borgere er i gaderne for at støtte Hazare i hans sultestrejke imod politikerne, der efter hans mening ikke vil indføre en tilstrækkelig streng lovgivning imod korruption. Netop politikere er involveret i særdeles syge sager, der har kostet landet milliarder.

Men det er den daglige korruption, der virkelig irriterer folk. De skal betale ekstra for at få et kørekort, eller et pas eller en dåbsattest. Politi, toldere og alle mulige bureaukrater har hånden fremme for at få noget for at udføre deres arbejde.

Jan Lokpal

Hazares kampagne sigter imod en borgernes ombudsmand, der virkelig er uafhængig. De kaldet loven ”Jan Lokpal”, idet ”Jan” betyder ”borger”.  Alene kravet om ændring af lovens navn er en grov provokation, thi hvis han vinder vil alle til enhver tid huske, at politikerne ikke ønskede en borgernes beskyttelse.

Jan Lokpal skal udover undersøge sager af egen drift tage borgernes sager alvorligt og ikke mindst beskytte folk, der anmelder andre for korruption. Loven skal dække al uærlighed og illegal aktivitet blandt offentligt ansatte og i det private samfundsliv. En gigantisk opgave i et korrumperet samfund med over en milliard indbygere.

Onsdag aften brød forhandlingerne mellem Anne Hazares folk og regeringen sammen. Efter et halvanden times møde med finansministeren meddelte aktivisterne, at de var tilbage til begyndelsen. Politikerne nægter at ændre deres procedurer. Justitsministeren siger dog, at samtalerne fortsætter torsdag.

Modstanden imod Jan Lokpal er udtalt. Kritikere mener, at den hvis vedtaget går ind over andre myndigheders grundlovssikrede opgaver og derfor ikke kan accepteres. Nogle mener sågar, at Jan Lokpal kan være en trussel imod selve demokratiet.

tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for avisen.dk. Danida bidrager til projektet.