700.000 stikkes mod influenza

14. nov 2008
13 procent af den danske befolkning er så trætte af at ligge i sengen med influenza, at de har ladet sig stikke for at undgå sygdommen.

Helt præcist er der udsigt til, at i hvert fald 695.507 danskere lader sig sprøjte med en influenzavaccine i 2008.

Det er det antal vacciner, som Statens Serum Institut har solgt til de praktiserende læger til og med den 10. november. Det er cirka 108.000 flere end i 2002.

"Vi har mærket en gradvist stigende efterspørgsel i de seneste år," siger Michael Dupont, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), til Nyhedsbureauet Newspaq.

Han understreger, at langt størstedelen af de personer, der vælger at blive vaccineret, er i den såkaldte risikogruppe. Den tæller ifølge Sundhedsstyrelsen alle personer over 65 år og folk med generelt nedsat immunforsvar som for eksempel folk med hjerte-kar-sygdomme, nedsat lungefunktion eller diabetes.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ifølge WHO er der dog langt fra nok personer fra risikogruppen, der omfatter omkring 1,2 millioner danskere, der bliver vaccineret.

"Det ser ud til, at vi kommer til at ligge på lige omkring 50 procent igen i år, så der er lang vej til WHO's mål på 75 procent," siger Karsten Østergaard, der er bestyrelsesformand i Danske Lægers Vaccinationsservice (DLVS), til Newspaq.

Karsten Østergaard efterlyser en bedre oplysningskampagne, hvis Danmark skal leve op til WHO-kravet.

"Man skal vide hvorfor, man skal lade sig vaccinere. Og den information er ikke trængt ordentligt ud i samfundet. Risikopatienter kender ikke konsekvenserne ved at fravælge vaccination," siger han og pointere, at der hvert år dør 1.000 personer fra risikogruppen på grund af influenza.

DLVS vurderer, at omkring 100.000 af influenzavaccinerne gives til personer, der ikke er med i risikogruppen.

-Newspaq

faktaboks