700.000 offentligt ansatte skylder chefen

9. mar 2010
De fleste offentligt ansatte har fået for meget i løn. Derfor begynder næste års overenskomstforhandlinger med, at de skal betale tilbage.

Der er udsigt til ingen eller meget små lønforhøjelser til de fleste offentligt ansatte, når overenskomsten i foråret 2011 skal fornyes. Inden året er omme, er de offentligt ansatte steget mindst 0,7 procent for meget i løn. For en gennemsnitligt lønnet sosu-assistent svarer det til omkring 161 kroner om måneden.

Med andre ord: Mens de privatansatte ved årets overenskomstforhandlinger kæmpede - nogle kæmper endda stadig - for blot at bevare reallønnen, så skylder de offentligt ansatte forud for forhandlingerne arbejdsgiverne penge.

Den usædvanlige gæld skyldes, at der i offentlige overenskomster er en indbygget en regel, som gør, at lønnen reguleres efter lønudviklingen på det private arbejdsmarked.

Det plejer at være en fin forretning for de offentligt ansatte, men finanskrisen har gnavet så meget i lønstigningerne på det private arbejdsmarked, at de offentlige lønstigninger, som blev aftalt for to år siden, nu faktisk er steget mere end de private.

Dermed ender reguleringsordningen med at trække de offentligt ansattes løn ned igen. Det er aldrig sket før i det offentlige.

Sorte udsigter for mere offentlig løn

"Det bliver op af bakke fra starten, når man begynder sådan. Det bliver vanskelige forhandlinger med meget lave rammer, hvor man også vil skele til det private," siger Jakob Bang, forbundssekretær i fagforbundet FOA.

Det er arbejdsmarkedsforsker hos FAOS under Københavns Universitet, Jørgen Steen Madsen, helt enig i.

"Det bliver endnu mere vanskelige forhandlinger, end det var for to år siden. Styrkeforholdet mellem parterne har ændret sig. Der er brug for en generel, hård opbremsning i de offentlige udgifter, og hvis arbejdsløsheden stiger eller blot er uændret, vil der heller ikke være samme efterspørgsel på arbejdskraft," siger Jørgen Steen Madsen.

Han tilføjer dog, at reguleringsordningen samlet set har givet offentligt ansatte en sikkerhed for, at deres løn ikke sakkede bagud i forhold til det private arbejdsmarked - også selv om det denne ene gang kommer til at koste dem.

Faktisk betyder reguleringsordningen, at alle fra sosu-assistenter til embedsmænd og skolelærere skulle være gået ned i løn med mindst en procent den 1. oktober.

"Det hverken kunne vi i fagbevægelsen eller arbejdsgiverne bære, især ikke her lige op til overenskomstforhandlingerne, så vi har lavet en anden ordning," forklarer Ellen K. Lykkegård, formand for den offentlige gruppe i 3F.

I stedet er de små lønstigninger, alle skulle have haft fra den 1. april, blevet aflyst helt eller delvist. Alligevel er det ikke nok, så derfor står de kommunalt ansatte til en lønnedgang.