Finn_Kr__is_foto
Finn Krøis føler sig ikke som en på 70 år, og han føler sig slet ikke som pensionist. Foto: Privat

70-årige Finn dropper otiummet efter 8 år: Driver nu forretning med hustruen

30. aug 2020, 07:30
Efter otte år på efterløn og pension føler Finn Krøis, at han har fået den pause, der gør, at han er klar til at trække i arbejdstøjet igen.

Det er de færreste, der starter en ny virksomhed i en alder af 70 år. Men det er præcis, hvad den 70-årige Finn Krøis er i gang med. Efter otte år på først efterløn og siden pension er han igen trukket i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: Hans på 80 arbejder 55 timer om ugen: 'Jeg ville kede mig, hvis jeg ikke gjorde'

Han havde ellers glædet sig til at trække sig tilbage dengang i 2012.

- Jeg havde set frem til at prøve at slappe af. Jeg hyggede mig også fint, kom ned i gear, filosoferede over tilværelsen og kom væk fra den travle hverdag. Det er ikke unormalt, når man er selvstændig, at man arbejder langt over 37 timer om ugen. Så pludselig havde jeg jo en masse fritid til at gå at ordne haven. Men jeg følte mig ikke slidt, hverken fysisk eller mentalt.

Finn Krøis har besluttet sig for at åbne en låsesmedsforretning i Svendborg. Det har han haft før. I 23 år ejede han Skovs Låseservice, indtil han solgte den i 2011.

Det var ikke planen, at han skulle i arbejdstøjet igen. Men da Skovs Låseservice lukkede forretningen i den bygning, som Finn Krøis ejer, for at drive den videre fra Odense, kriblede det i fingrene på den 70-årige tidligere iværksætter og låsesmed.  

Serie: Når arbejdet stadig giver mening 

Selvom man er fyldt 70, 80 eller 90 år kan man sagtens have et aktivt arbejdsliv. A4 Arbejdsliv har talt med en række seniorer, der har det, og spurgt dem, hvad der har fået dem til at vælge pensionisttilværelsen fra. 

Andre artikler i samme serie: 

Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

Anna er 95 og arbejder stadig: 'Jeg kan ikke bare sidde og trille tommelfingre'

Hans på 80 arbejder 55 timer om ugen: 'Jeg ville kede mig, hvis jeg ikke gjorde'

- Jeg forsøgte at sælge bygningerne, da jeg ikke havde noget at bruge dem til. Men det er som bekendt nemt at købe og svært at sælge. Så forsøgte jeg at se, om jeg kunne leje dem ud. Det gik heller ikke, og min tålmodighed er ikke stor. Og så besluttede jeg mig for at sætte min pension på standby. Jeg følte samtidig, at jeg stadig kunne tilføre branchen erfaring.

Det bedste er at have noget at stå op til om morgen, åbne butikken og glæde sig til at folk ringer. Jeg glæder mig til at have kontakten til kunderne igen og føle mig nyttig
Finn Krøis, låsesmed

Finn Krøis havde siden 1988 drevet låsesmedsforretningen Skovs Låseservice. Det hed butikken, da han overtog den, og det navn fortsætte han med at drive butikken under:

- Det var jo smart, når folk ringede og brokkede sig over, en der hed Skov, så var det jo ikke mig, det handlede om, griner han.

Men den joke kan han ikke bruge fremover. For den nye butik, som han driver sammen med sin hustru, Ann-Dorrit Krøis, hedder nu Krøis Låseservice.

Selvstændig ved et tilfælde

Det var egentligt mere en tilfældighed end en drøm, der fik Finn Krøis til at kaste sig ud i livet som selvstændig. Han var i 1988 ansat på tiende år som smed i ingeniørvirksomheden Semco, da han i morgenavisen så en annonce om, at Skovs Låseservice var til salg. Det var en fredag. Lørdag mødtes han med ejeren af virksomheden, og mandag havde han været i banken og derefter købt sin første virksomhed.

- Jeg var jo smed, så jeg tænkte, det ikke lå så langt fra det, jeg kunne. Jeg kendte dog ikke meget til låse. Men det klarede jeg ved at tage nogle kurser. I dag er det en selvstændig uddannelse, men det var det ikke dengang.

Den 15. september åbner Finn Krøis, der har fem børn og fire børnebørn, og hans kone deres nye forretning. Planen er, at butikken skal være åben fra klokken 9-13 med udkørende service fra klokken 8 til klokken 16. Det bliver hovedsagligt Ann-Dorrit Krøis, der skal stå i forretningen, imens Finn Krøis skal være den, der kører ud til kunderne.

Så mange ældre arbejder stadig

11.810 personer i Danmark, der har rundet 75 år, er stadig aktive på arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Danmarks Statistik fra 1. kvartal af 2020.

- Det bedste er at have noget at stå op til om morgenen, åbne butikken og glæde sig til at folk ringer. Jeg glæder mig til at have kontakten til kunderne igen og føle mig nyttig. Det er det, der driver mig. Jeg føler mig ikke som en pensionist, og jeg føler mig slet ikke som en på 70 år.

Han har ikke den store frygt for, at det bliver for hårdt at skulle arbejde igen, selvom han har en alder, hvor de fleste foretrækker pensionisttilværelsen.

- Så må jeg bare ansætte mig ud af det. Men jeg er frisk som en havørn. Jeg føler mig også i nogenlunde form, men jeg kommer nok i bedre form, når jeg skal ud og besøge kunder. Engang havde jeg et væddemål med en fyr, der løb fast og hverken røg eller drak. Vi mødtes på et stadion og skulle løbe om kap på 100 meter. Der vandt jeg, selvom jeg røg og ikke dyrkede motion.

Jeg tæller ikke timer

Cigaretterne blev lagt på hylden for 17 år siden. Og ud over et glas rødvin til maden, drikker Finn Krøis ikke det store. Motion bliver det ikke så meget til, selvom den lokale fodboldklub, som han har spillet fast i, indtil han blev 40 år, netop har ringet og spurgt, om han ikke har lyst til at komme og hjælpe til med klubbens serie to hold.  

Du føler dig frisk, men hvad med sådan en som Arne, Socialdemokratiets symbol på en lønmodtager, der skal kunne gå tidligt på pension. Skal han have lov til det?

Jeg vil sige det på den måde, at hvis kunderne bliver ved med at ringe, så bliver jeg sgu ved. Jeg har stadig mange kræfter, dem har jeg jo optjent i min otteårige pause
Finn Krøis, låsesmed

- Det skal Arne havde lov til, hvis han er træt og slidt. Men mit job har ikke været fysisk hårdt, man kan måske tale om, det har været psykisk hårdt, da jeg på et tidspunkt havde 6-7 ansatte, der alle skulle have noget at lave.

Tror du, det har betydning for din arbejdsglæde, at du er selvstændig?

- Det, tror jeg, spiller ind. Som virksomhedsejer er man identisk med sit firma. Når jeg tager ud og laver et job, så er det 100 procent i orden. Det er der en stolthed i på en anden måde, end hvis du er lønmodtager og er på timeløn. Jeg tæller ikke timer. Hvis man ikke kan tåle at arbejde mere end 37 timer, så skal man nok ikke være selvstændig.   

LÆS OGSÅ: Anna er 95 og arbejder stadig: 'Jeg kan ikke bare sidde og trille tommelfingre'

Hvornår stopper du med at arbejde?

- Jeg vil sige det på den måde, at hvis kunderne bliver ved med at ringe, så bliver jeg sgu ved. Jeg har stadig mange kræfter, dem har jeg jo optjent i min otteårige pause. Men vi må se, hvad helbredet holder til. Jeg har ingen deadline.