2020Planen: 68.000 pensionister klarer frisag

10. maj 2011
Hvis regeringen når til enighed med Dansk Folkeparti og De Radikale, kan det komme 68.000 danskere til gode, viser nye beregninger. Men det er meget få, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 402.000 vil trods udmeldingerne fra forhandlingsrummet fortsat få senere ret til folkepension.

Forhandlingerne om, hvornår den danske arbejdsstyrke får lov til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, er nu så langt inde i slutfasen, at der tirsdag kom konkrete meldinger på, hvordan aftalen kan komme til at se ud. Og meldingerne er gode nyheder for de 56-årige.

Meget tyder på, at denne årgang slipper for den forhøjelse af folkepensionsalderen, som regeringen havde lagt op til før forhandlingerne.

Antallet af 56-årige svarer til 68.000 lønmodtagere. Det viser en helt ny beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, lavet for Avisen.dk. Og hvis partierne bliver enige, får denne generation som de sidste lov til at bevare den nuværende pensionsalder på 65.

Ned for ambitionerne

Før regeringen trådte ind i forhandlingslokalet, havde Claus Hjort og Co. lagt op til, at folkepensionsalderen gradvist skulle forhøjes fra 2014. Men noget tyder på, at Dansk Folkeparti har fået regeringen og De Radikale til at skrue ned for ambitionerne.

Tirsdag morgen kunne Jyllands-Posten bringe helt konkrete punkter fra den 2020-aftale, som er ved at falde på plads. Og bliver de til virkelighed, bliver forhøjelsen af pensionsalderen formentlig først gennemført i 2015.

Noget for noget

Hvis årstallet i den endelige aftale bliver 2015 i stedet for 2014, vil antallet af berørte lønmodtagere falde fra 470.000 til 402.000. Dermed lader Dansk Folkeparti til at have fået 68.000 færre ramte lønmodtagere samt mulige stramninger på udlændingeområdet til gengæld for den vælgerlussing, som partiet risikerer at få med en 2020-plan.

”Det kan diskuteres om 68.000 er mange eller få, men ifølge vores beregninger vil det koste regeringen og De Radikale meget lidt i kroner og øre at lave denne øvelse for at tilfredsstille Dansk Folkeparti”, siger Martin Madsen, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han understreger dog, at mange midaldrende fortsat vil blive ramt af forringelser trods Dansk Folkepartis anstrengelser ved forhandlingsbordet:

”402.000 er et stort tal. Og de 50,5- til 55,5-årige bliver ramt bare fem år efter parterne bag Velfærdsforliget i 2006 skrev under på, at ændringerne i tilbagetrækningssystemet vil sikre finansiering af det danske velfærdssamfund mange årtier frem”.

Billigt til salg

Hos socialdemokraterne lyder reaktionen:

”Dansk Folkeparti er åbenbart billigt til salg, når de sammen med regeringen vil gå med til forringelser for så mange kommende folkepensionister for ikke at nævne efterlønnere. Enhver snak om, at Dansk Folkeparti er et socialt ansvarligt parti, må falde til jorden med et brag, hvis det her bliver enden på forhandlingerne," siger Torben Hansen, der er medlem af Arbejdsmarkedsudvalget i Folketinget.

Om årstallet bliver 2014, 2015 eller et tredje skulle have været afgjort på et møde mellem parterne i Finansministeriet tirsdag eftermiddag, men selvom både den radikale leder Margrethe Vestager og den konservative leder Lars Barfoed tidligere på dagen meldte ud, at partierne er tæt på en aftale, er mødet blevet udsat på ubestemt tid.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dansk Folkeparti.

En billig pris

”Det kan diskuteres om 68.000 er mange eller få, men ifølge vores beregninger vil det koste regeringen og De Radikale meget lidt i kroner og øre at lave denne øvelse for at tilfredsstille Dansk Folkeparti”

Martin Madsen, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.