Hjerm03
Claus Søgaard Andersen er tillidsrepræsentant og har arbejdet i otte år på Holstebro Minkfodercentral. Foto: Privat

6000 kan miste jobbet: Claus er en af dem

5. nov 2020, 12:29
I otte år har Claus Søgaard Andersen arbejdet på Hostebro Minkfodercentral. Onsdag stod det klart for ham, at han og hans 25 kolleger snart mister deres job.

Alle mink i Danmarks skal aflives for at forhindre smitte med en mutation af coronavirussen, lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) i går, onsdag. Det betyder, at flere tusind mennesker vil miste deres arbejde.

LÆS OGSÅ: Medie: Nordjyske kommunegrænser skal lukkes

Omkring 2.600 personer er direkte heltidsbeskæftiget på danske minkfarme. Men Foreningen Danske Minkavlere og 3F vurderer, at hele 6.000 mennesker bliver ramt, hvis man medregner følgevirksomheder til minkindustrien.  

En af dem er 55-årige Claus Søgaard Andersen, der er tillidsrepræsentant på Holstebro Minkfodercentral, hvor der er 25 medarbejdere og ledere.

- Det her betyder, at min arbejdsplads lukker. Det har jeg det rigtig skidt med, selvom jeg har fuld forståelse for, at regeringen har reageret, som de har gjort. De fleste i branchen er ufaglærte, og problemet er, at dem der ejer os, altså minkavlerne, er blevet lukket ned, så man kan ikke bare omplacere os.

Claus Søgaard Andersen, der har arbejdet otte år på Holstebro Minkfodercentral, er uddannet bager og overvejer, om det er det, han skal til at arbejde med igen.

- Jeg er begyndt at kigge på et uddannelsesskifte eller på at tage en tillægsuddannelse, så jeg kan gå levnedsmiddelsvejen. På godt jysk er jeg åben over for alt. Det værste af det hele er jo, at jeg er 55 år. Det er sgu en træls situation at stå i.

Siden meldingen fra regeringen kom i går, har Claus Søgaard Andersen været i kontakt med mange af sine kolleger.

- De er bekymrede for, om de kan fyres fra den ene dag til den anden, og om hvor lang opsigelsesvarsel de har. Der er gravølsstemning, siger tillidsrepræsentanten, der fortæller, at medarbejderne i dag torsdag er indkaldt til et møde med ledelsen.

Forventer hjælp som de lufthavnsansatte

- Jeg ved ikke så meget endnu. Produktionen er allerede faldet markant, og der går max ti dage, før vi ikke har mere at lave. Det er klart, at der vil være noget logistisk, og vi kommer til at stå med en masse råvarer, der skal håndteres på en eller anden måde, men om det bliver os i gummistøvler, der skal håndtere det, ved jeg ikke endnu.

Tillidsrepræsentanten forventer, at han og hans kolleger vil få hjælp af regeringen. I går til pressemødet lovede erhvervsminister Simon Kollerup (S) økonomisk støtte til alle minkavlere. Han fortalte også på pressemødet, at det i fremtiden vil være muligt at få støtte til at omskole sin produktion.

- Jeg forventer, at vi får nogenlunde samme hjælp som de lufthavnsansatte har fået. Der skal strikkes nogle hjælpepakker sammen, så vi kan få 120 procent dagpengesats og mulighed for efteruddannelse i opsigelsesperioden, siger Claus Søgaard Andersen og tilføjer:

- Du kan kalde det rettidig omhu, men vi har faktisk allerede i sidste uge lavet en aftale med en lokal uddannelseskonsulent fra 3F, der kommer ud og taler med os i næste uge.

Hos 3F forventer man også hjælp til lønmodtagerne i branchen fra statens side:  

- I den situation er det godt, at regeringen tilkendegiver at ville træffe de nødvendige beslutninger for at kompensere de ramte. Ikke blot minkavlerne, men også de lønmodtagere, hvis familieøkonomi bliver hårdt ramt ved tab af lønindtægt. Her må forhøjede dagpenge på 120 procent være et mindstemål, siger gruppeformand i den grønne gruppe Peter Kaae Holm. 

LÆS OGSÅ: Aflivning af mink kan koste staten over fem milliarder

Claus Søgaard Andersen har ikke endnu overblik over, hvordan han privat vil være ramt af at stå uden job.

- Jeg bor med min kæreste og hendes to børn i en lille landsby mellem Stuer og Holstebro, hvor vi er afhængige af at have to biler. Det kan sagtens være, at vi må af med den ene bil, siger han.