6.048 medlemmer vil forlade forbund på to år

6. nov 2013, 14:25
FOA regner med at tabe 6.048 medlemmer de næste to år. Det svækker fagforbundets indflydelse, vurderer professor.

Om to år har fagforbundet FOA mistet yderligere 6.048 pædagoger, sosu-assistenter, hjemmehjælpere og brandmænd. Det er en vurdering, der fremgår af FOA's eget budget for 2014 og 2015.

”Det er et forsøg på at være realistiske, men også med et håb om, at vi gennem vores indsats kommer til at gøre tallene til skamme,” lyder kommentaren fra fagboss Dennis Kristensen.

Lige nu er han forbundsformand for 159.446 erhvervsaktive medlemmer. For tre år siden var tallet 165.979. Om to år ser tallene altså med stor sandsynlighed værre ud.

Professor: Historien om fremtidens nedskæringer

Tabet af medlemmer handler ikke bare om færre kontingentindtægter. Det betyder også mindre magt til FOA, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

”I takt med, at de bliver talerør for færre, får beslutningstagerne mindre behov for at lytte til dem. Det betyder, at man for mindre mulighed for at sætte dagsorden for dem, som velfærdsdebatten rent faktisk skal handle om,” siger han.

Samtidig fortæller det forventede tab af medlemmer sin egen historien om, at de senere års nedskæringer og besparelser i kommunerne ikke er slut.

Tror på færre varme hænder

”Flere faktorer forklarer forventningerne. Den ene er selvfølgelig en fortsat forventning om, at der ikke vil blive så mange varme hænder, fordi kommunerne er nødt til at spare på pengene,” siger Bent Greve.

Han forklarer, at mange af FOA’s medlemmer forlader arbejdsmarkedet. Men fagforbundet har ikke haft held til at erstatte dem med nye medlemmer.

”I forhold til medlemstabet er en tredje faktor, at fagbevægelsen fortsat er udfordret af de såkaldt gule fagforeninger. Mange vælger at gå derover og nogle vælger også kun at være medlem af en a-kasse,” siger Bent Greve.

Naturlige og unaturlige forklaringer

Fyringerne i kommunerne forklarer ifølge FOA en stor del af medlemstabet fra 2010 til 2013, men ikke det samlede tab. Det lægger forbundsformand Dennis Kristensen ikke skjul på:

”Vi har en naturlig årsag til at miste medlemmer og så en unaturlig. Uden at det skal være en undskyldning, kunne vi næppe have forudset de store nedskæringer på antallet af stillinger i kommunerne."

"Vi har store problemer blandt dem, der ikke er fastansatte og store problemer i forhold dem, der er privatansatte," siger Dennis Kristensen.

Fagboss: Vi gør ikke det rigtige!

Spørger du forbundsformanden om FOA gør de rigtige ting, når de mistede fire procent af deres medlemmer fra 2010 til 2013, er svaret klart.

”Nej det gør vi ikke. Tallene dokumenterer, at det ikke er lykkes for os endnu. FOA’s tilbagegang er mindre end andre i LO-fagbevægelsen, men det er en ringe trøst," siger Dennis Kristensen.

Læs mere om Forbundsformandens visioner og planerne her.