Fjernsyn, kaffemaskiner og køleskabe er i dag såkaldte smart devices, som kan kobles på nettet. Men den kombination kan også give it-kriminelle flere døre at komme ind ad. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Pas på: Fjernsynet kan give tyven adgang til dit hjem

26. jan 2020, 09:53
I takt med at vi udvider vores netværk og antallet af enheder, får it-kriminelle flere potentielle bagdøre at bryde ind ad.

5G-netværket er lige på trapperne, og med det får vi en bredere og hurtigere internetforbindelse.

Samtidig er mange fjernsyn, kaffemaskiner og køleskabe i dag såkaldte smart devices, som kan kobles på nettet.

Men den kombination kan også give it-kriminelle flere døre at komme ind ad.

- Jo flere elektroniske apparater som kobles på nettet, jo større potentiel angrebsflade giver man hackerne, siger Jesper Mikkelsen, der er it-sikkerhedsspecialist i cybersikkerhedsfirmaet Trend Micro.

Den problemstilling bliver især aktuel, når 5G udvider kapaciteten på vores hjemmenetværk. Med 5G er der nemlig - som med al ny teknologi - nye potentielle sikkerhedsbrister, man ikke har opdaget på forhånd.

- Et smart-tv, en babyalarm og et webcam giver it-kriminelle tre muligheder for at kigge med i hjemmet, siger Jesper Mikkelsen.

Det kan eksempelvis bruges til afpresning, hvor hackerne vil have penge for ikke at lække nøgenbilleder eller for at returnere dine familiebilleder. Og det kan være slemt nok i sig selv.

Samtidig kan én svag enhed - eksempelvis din internetopkoblede kaffemaskine - fungere som kattelem til resten af dine digitale enheder på netværket.

- Så kan kriminelle pludselig hoppe rundt på netværket og få adgang til din pc, dine private billeder eller filme ind i stuen, siger Jesper Mikkelsen.

Det digitale hjem kan også give tyvene mulighed for at bryde ind rent fysisk.

Lars Ramkilde Knudsen, der er professor ved DTU Compute og specialiseret i kryptologi og datasikkerhed, nævner vinduet som eksempel:

I gamle dage skulle du dreje et håndtag for åbne vinduet. I dag har man udviklet vinduer, hvor det kan gøres med en app.

- Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan det i fremtiden kan bruges til et angreb, siger han.

Nøgler er et andet eksempel. I dag bliver størstedelen af nye biler produceret med digitale nøgler, og man har set mange sager, hvor biltyve har afluret koden til den digitale nøgle.

Samme problemstilling kan gælde hele vores hus, i takt med at det gradvist bliver mere digitaliseret.

Den digitale lås til hoveddøren, som åbnes med en app, er allerede på trapperne.

- Trådløst er supersmart, fordi man bare skal trykke på en knap. Men det er ikke så smart, hvis nogen udnytter det, siger Lars Ramkilde.

Det betyder ikke, at du skal gå rundt og frygte, at flere og flere dele af hjemmet bliver digitalt.

- Men man bør tage kritisk stilling til, hvordan man sikrer sine enheder, og hvad man har brug for at koble på nettet, råder Jesper Mikkelsen.

/ritzau fokus/