Tæt på verden: 50 procent af tekstilarbejderne har HIV

13. aug 2011
Mange kvindelige tekstilarbejdere i Swaziland dobbeltjobber med prostitution for at kunne købe mad til familien.

Lige over halvdelen af de kvindelige tekstilarbejdere i Swaziland er HIV-positive, viser en ny national undersøgelse, hvis første resultater er offentliggjort.

Der er ca. 30.000 i landets tekstilindustri, som er ejet og drevet af firmaer fra Taiwan og Kina.

I Swaziland som helhed er 26 procent af den seksuelt aktive befolkning HIV-smittede. Epidemien er så alvorligt, at der lever en kvart million forældreløse børn i landet.

Ikke uvidende

Undersøgelsen viste med stor tydelighed, at problemet ikke skyldes uvidenhed om HIV eller prævention. For eksempel kendte 90 procent af arbejderne til kvindelige kondomer og andre måder at beskytte sig imod smitte.

Årsagen til det enorme antal smittede blandt kvindelige industriarbejdere menes fra sundhedsmyndighedernes side at være de ekstremt lave lønninger, der tvinger kvinderne til at dobbeltjobbe som prostituerede for at skaffe sig og børnene mad.

En kvinde fortæller IRIN News, at mænd kommer til industriområderne og leder efter prostituerede og at de ofte foretrækker arbejdende kvinder, fordi de anses for "rene". I øvrigt bryder mændene sig ikke om at bruge kondomer.

Problemet for de kvindelige industriarbejdere i små sweatshops har været kendt i årevis, men først nu er der sat tal på smittens udbredelse.

Forholdene

Tekstilfabrikkerne mener ikke, at de kan være ansvarlige for den omfattende HIV-smitte blandet deres ansatte, fordi de smittespredende aktiviteter ikke foregår på arbejdspladsen.

Erhvervslivet har samarbejdet med oplysningskampagner og anti-HIV-aktivister.

Månedslønnen for deltidsarbejde som tekstilarbejder i Swaziland er 300 kroner og for en fuldtidsansat sjældent over 1.200 kroner, oplyser nyhedsbureauet IRIN.

Tekstilindustrien

Fabrikker og sweatshops blev oprettet for 10-20 år siden, hvor fremmede firmaer fik mulighed for at leje sig billigt ind i offentlige bygninger. I mange tilfælde byggede myndighederne fabrikshaller for at kunne udleje dem til erhvervslivet. Mange af fabrikkerne er nu lukkede.

Det var især en frihandelsaftale mellem Swaziland og USA, der satte gang i udviklingen. Salget til USA gik op trefold, da aftalen blev indgået.

Siden er eksporten faldet dramatisk fra over en milliard kroner i 2011 til halvdelen i 2009. Det var den internationale økonomiske krise, der tvang ordrerne i bund. Samtidig steg værdien en landets valuta, som er bundet til den Sydafrikanske rand.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.