5 tips til en morgen uden gråd

10. okt 2009
Sådan kommer du godt på arbejde og giver ungerne en god start på dagen uden tårer i børnehaven.

Så står dit barn der grædende med store våde hundeøjne, og vil ikke have du går.

Og selvom dit barn er det vigtigste i verden, ved du også, at verdens vigtigste møde er ved at gå i gang i den anden ende af byen - og for hvert minut der går kommer du mere for sent.

"Man føler sig som verdens dårligste mor eller far. Men det er et skæbnefællesskab, vi har. De fleste forældre oplever en gang i mellem at gå fra et grædende barn i vuggestuen eller børnehaven," siger Vibeke Manniche, børn og unge-læge og forfatter til bogen "Alt om barnet".

Hun mener selvfølgelig ikke, at børnene skal græde hver dag, men bliver barnet trøstet af en god pædagog og afledt til at tænke på noget andet, så lider det ingen overlast - og du behøver ikke bruge resten af dagen på at tænke, barnet nok græder endnu. Og i følge de mange pædagoger Vibeke Manniche har mødt i sit arbejde, stopper gråden efter max 10 minutter.

"Græder børn længere, så er de som regel småsyge, og bør hentes af deres forældre," siger Vibeke Manniche.

1: Kom i god tid.

Det kan godt være, du siger ting som "Lille skat, nu skal du være helt rolig." Men dit barn hopper ikke på den, hvis du har forpustet røde kinder, hektisk stemme og ved dit meget vigtige møde begynder om lidt.

Børn er simpelthen bygget til at kunne mærke, hvordan deres forældre har det. Så kom i god tid, så I kan aflevere stille og roligt.

2: Hav de samme rutiner hver dag.

Afveksling er noget, voksne synes er fedt. Børn kan godt lide ritualer og forudsigelighed.

Tag til vuggestuen på samme måde, tal med den samme pædagog, læg bamsen samme sted, sig det samme når barnet får overtøjet af. Vælg selv et par af dem. Det er en god start på en god aflevering.

3:  Find barnets yndlingsvoksen

Læg mærke til hvem der er barnets yndlingsvoksen. Lige som voksne er børn ikke lige vilde med alle voksne, Hvis 'yndlings-Bente' er på arbejde, er det rarest for barnet  - og dig selv, der kan aflevere dit barn til en varm favn.

4:  Farvel-ritualet

Gør nogenlunde det samme hver dag. Hvor står vi, når vi siger farvel, hvad siger vi, og skal barnet vinke i vinduet. Alt sammen lettere, når du ikke er for sent på den.

5: ... rådet til de dage, hvor ingen af de fire første råd har virket

Nogle gange går det galt for de fleste. Sådan er det. Du kommer for sent eller noget andet går galt. De dage har du simpelthen brug for held

Kryds fingre for at 'yndlings-Bente' er på arbejde, og er hun ikke det, så 'bedste-legekammerat-Sofie', så dit barn hurtigt kommer til at tænke på noget andet.

Hjælper det ikke, så nytter det ikke noget at gå tilbage og prøve at trøste fem gange. Så ender det med, at både du og barnet er helt kørt op, og du enten også selv begynder at græde eller råber af barnet i ren afmagt. Af sted, af sted. Forlad arenaen. Bedre held i morgen - hvor du kommer i god tid og afleverer stille og roligt.