20201201-115548-L-1920x1280we
Den nye forsvarschef Flemming Lentfer og forsvarsminister Trine Bramsen besøger Livgardens Kaserne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

5. december: Et år med møgsager på Bramsens bord

5. dec 2020, 06:00
A4 gennemgår i denne julekalender udvalgte begivenheder i dansk politik i 2020, der som bekendt har stået i coronaens tegn.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har haft et hæsblæsende år med en stribe skandaler i Forsvaret.

Den mest alvorlige af slagsen skete i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

I august viste en rapport fra tilsynet, der holder øje med efterretningstjenesten, at tjenesten havde begået alvorlige lovbrud.

Tjenesten havde blandt andet holdt oplysninger hemmelige for tilsynet, spioneret mod danske statsborgere og gjort flittigt brug af løgne.

Chefen for efterretningstjenesten, Lars Findsen, og to ledende medarbejdere blev efter offentliggørelsen af rapporten fritaget for tjeneste. Og Thomas Ahrenkiel, der var Trine Bramsens departementschef, havde ikke længere udsigt til at blive Danmarks ambassadør i Berlin.

Det her er meget alvorligt, og det skal vi alle have for øje. Det er meget alvorligt, når vi har et uafhængigt tilsyn peger på en mistanke om, at der bliver begået ulovligheder. Så skal vi selvfølgelig reagere på det
Forsvarsminister Trine Bramsen (S)

FE-skandalen var dog langt fra den eneste møgsag, der landede på Trine Bramsens bord i 2020.

Den tidligere hærchef, Hans-Christian Mathiesen, blev i år idømt tre måneders fængsel for blandt andet have brugt sin position til at fremme sin kærestes stilling i Forsvaret.

Først på året kom det derudover frem, at en ansat, en kommandørkaptajn, havde misbrugt Forsvarets kreditkort på en stripklub på Malta.

Afsløringen skete i kølvandet på en sag om medarbejdere fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der i årevis havde bestilt private tekøkkener og cykelskure for offentlige midler. Her i december blev flere ansatte i Ejendomsstyrelsen idømt hårde straffe.

Julekalenderen

Læs andre afsnit her.