465 børn blev udvist i 2007

29. aug 2008
Udvisningen af 14årige Ahmet Barut er sat i bero, mens hans sag genbehandles. Han kan bane vejen for hundredevis af andre børn, som sidste år fik afslag på at bo i Danmark.

465 børn blev udvist sidste år, oplyser Udlændingeservice.

Nu mener flere udlændingeadvokater, at de fleste af børnene kan være blevet udvist i strid med Udlændingelovens hensigt.

Børnene er nemlig blevet udvist efter regler, som skulle forhindre indvandrerforældre i at sende deres børn på genopdragelse i hjemlandet.

Men de fleste af børnene har aldrig været på genopdragelse. I stedet er en stor del skilsmissebørn, som bor i Danmark med deres enlige far eller mor.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Der er ikke særligt ofte tale om genopdragelse. Mange får afslag, fordi deres forælder i hjemlandet har fået en ny ægtefælle, som ikke vil have barnet boende,« siger udlændingeadvokat Helle Holm Thomsen.

14-årige Ahmet Barut, som Nyhedsavisen har skrevet om, er dermed ét af et ukendt antal børn, som rammes af de skrappe regler. Han kom til Danmark for at bo hos sin far, som er dansk statsborger og afdelingsdyrlæge i Tønder. Men drengen fik afslag på familiesammenføring, fordi han kom mere end to år efter, at hans far fik opholdstilladelse.

Ifølge Foreningen af Udlændingeadvokater er denne tidsfrist årsag til en anden stor gruppe afslag.

»Det er stort set umuligt at få sine børn til Danmark, hvis de kommer senere end de to år. Loven bruges på en måde, som slet ikke var meningen,« siger formand Anders Christian Jensen.

Det får nu integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) til at kræve en undersøgelse af, om loven virker efter hensigten.

»Jeg er blevet meget betænkelig ved loven, efter at jeg har sat mig ind i Ahmets sag. Jeg vil bede Integrationsministeriet om at undersøge, om loven bruges forkert.«

836 børn fik opholdstilladelse i Danmark i 2007.

Ahmet Baruts udvisning den 7. september blev sat i bero i går, da hans sag nu skal genbehandles.

20-21

faktaboks