45 år og for gammel til et nyt job

18. apr 2011
Ny forskning viser, at ret unge er alt for gamle til at få et nyt job.

Kvinder, overvægtige, homoseksuelle, 60-årige, grimme eller muslimske jobsøgende kan skyde en hvid pind efter de job, som tilfalder nydelige mænd med dansk baggrund.

Sådan har afsløringer af diskrimination af jobsøgende hidtil handlet om køn, udseende, seksualitet og etnisk baggrund – og om seniormedarbejdere forliste jobmuligheder.

Men helt ny og overraskende svensk forskning viser, at alder – selv ret lav alder har – langt mere at sige, end man hidtil har troet.

En 30-årig har tre gange større chance for at få tilbudt et job end en 45-årig, viser helt nye forskningsresultater fra Linnéuniversitetet Kalmar/Växjö i Sverige. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø tirsdag.

Kandidater med samme erhvervserfaring

Forskerne sendte ansøgninger til annoncerede job. Ansøgningerne havde alle den samme erhvervserfaring. Eneste forskel var alder, og det viste sig altså, at de 30-årige i den grad blev favoriseret til ulempe for de 45-årige.

"Når det gælder diskrimination på arbejdsmarkedet, har fokus ligget på etniske grupper. Men resultaterne viser, at aldersspørgsmålet er fuldt ud lige så vigtigt at diskutere," konkluderer Mats Hammarstedt.