På polske plader: 42 sager om millionfusk ingen bøder betalt

27. jul 2010, 13:30
Lovløsheden hersker i Polen, hvor firmaer flygter fra danske millionregninger. Dansk Folkeparti har opgivet at løse problemet.

Polske firmaer får lov til at snyde for millioner af kroner uden at blive straffet. For selvom de bliver dømt i Danmark, lader de blot være med at betale bøden.

I alt har de to fagforeninger TIB og 3F ført 42 sager, hvor den danske arbejdsret har dømt firmaer fra Østeuropa til at betale 29 millioner kroner efter omfattende lønfusk. Men regningerne er knap det papir værd, de er skrevet på: Indtil nu har intet firma betalt så meget som en krone.

”De siger jo, at enhver advokat i Polen kan trække en sag ud i fem år. Og det skal være en meget dårlig advokat, der ikke kan nå at tømme firmaet for værdier og flytte dem over i et nyt firma. Det er sådan de sørger for, at vi aldrig får en krone,” forklarer Palle Bisgaard, der er faglig sekretær i TIB.

Han har hyret polske tolke og advokater og væbnet sig med tålmodighed for at inddrive gælden. Men efter års kamp med det polske bureaukrati har han i dag opgivet at skaffe de penge, som hans polske medlemmer er blevet snydt for.

”Til grin”

Avisen.dk skrev for første gang om problemet i efteråret sidste år. Og siden er problemet kun blevet større. Dengang lovede Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne alle, at de ville stoppe fidusen. Tilsammen har de tre partier politisk flertal, men der er ikke sket noget, erkender de alle.

SF og Socialdemokraterne vil indføre det såkaldte kædeansvar.

”Vi har været til grin lige fra starten. Men nu skal vi have sat i prop i hullet, så østeuropæiske firmaer ikke bare kan undgå at betale deres regninger,” siger Karsten Hønge fra SF.

Kædeansvaret betyder, at danske byggefirmaer skal betale, hvis deres polske underentreprenør snyder sine ansatte. På den måde kan regningen ikke drukne i polsk bureaukrati.

Men den løsning vægrer Dansk Folkepartis Bent Bøgsted sig imod.

”Vi er ikke med på kædeansvar. For danske firmaer, der handler i god tro kan ikke kontrollere om underentreprenører fjerde led er et svindlerforetagende,” siger Bent Bøgsted (DF). Han har opgivet at stoppe østfirmaernes fidus.

"Ufatteligt"

Derfor er der ikke flertal for at indføre kædeansvaret i dag. Men Socialdemokraterne og SF lover, at de vil indføre modellen, hvis de vinder næste valg.

”Hvis vi får magten efter næste valg, så indfører vi kædeansvar. Arbejdsgiverne og fagforeningerne skal naturligvis med på råd, men vi kommer til at gennemføre det, ” siger Karsten Hønge.

De to oppositionspartier antydede i deres omdiskuterede oplæg ”Fair løsning”, at de ville tage skrappe midler i brug. Men nu står det fast, at de vil indføre kædeansvaret for at stoppe østeuropæisk lønsnyd.

”Det er et angreb på den danske model. Forbryderne skal straffes. Det er ufatteligt, at DF og regeringen ikke vil være med til det,” siger Bjarne Laustsen (S).

skjultitel

  • Lønnen er lav, de arbejder hårdt, men det er bedre, end hvor de kommer fra.

  • Op mod 44.000 arbejdere fra Polen, Tyskland og Østeuropa arbejder i Danmark.

  • I de kommende uger afslører Avisen.dk, hvordan hverdagen er for østarbejdere i Danmark.