400.000 kvinder frygter feriesex

18. jun 2013, 09:43
Mens de fleste udnytter ferien til at få gang i sexlivet, undgår en stor gruppe kvinder enhver form for intimitet, der kan føre til sex

Ferien er lig med mulighed for intimitet og sjov på lagenet. Sådan tænker mange i parforhold, mens mange enlige ser det som en mulighed for at smide tøjlerne.

I teorien ser det rigtig dejligt ud, men desværre er virkeligheden ofte en ganske anden. Op mod hver anden kvinde i overgangsalderen har nemlig ikke lyst til sex, når det kommer til stykket. De ved af bitter erfaring, at det kan være ubehageligt og ligefrem gøre ondt at dyrke sex.

Der er 1,2 mio. kvinder på 50+ herhjemme, og af dem har knap halvdelen problemer med tørre slimhinder. Alligevel er det kun ca. 170.000 af dem, der er i behandling.

Over 400.000 kvinder lider således i nærmest usexet stilhed.

”Rigtig mange kvinder, der er holdt op med at menstruere, lider af tørre slimhinder i de nedre regioner, og så er det ubehageligt at dyrke sex, fordi det føles som sandpapir,” siger gynækolog Christine Felding.

Læs også: Sådan undgår du at babyen græder på flyturen

Hun undrer sig over, at så mange kvinder finder sig i miseren, når der nemt kan gøres noget ved det. ”Jeg er virkelig forbløffet over, at så mange ellers kloge koner er så uvidende om problematikken,” siger hun.

Behandling i god tid

Ifølge Christine Felding er der ingen kvinder, der behøver at finde sig i tørre slimhinder uanset, om de skal på ferie eller ej.

”Slimhinderne skal bare være i orden, og skal man på ferie, skal de være det inden,” siger hun.

Hun opfordrer derfor kvinder på 50+ til at få gjort noget ved de tørre slimhinder.

Læs også: Maden kan give dig lyst til sex

”Det er ganske let. Kvinderne skal bare have en lokal østrogenbehandling, der i de fleste tilfælde virker efter nogle få uger. I svære tilfælde kan der dog gå længere tid.

Er man hårdt angrebet af tørre slimhinder, anbefaler gynækologen også, at man bruger østrogencreme på kønslæberne den første tid.

Sidste nyt: Mænd er skyld i at kvinder kommer i overgangsalderen

”Selv om man skulle være hormonforskrækket, er der ikke noget at være bange for, da behandlingen er lokal,” siger Christine Felding.

Skulle skaden være sket, og man ikke har fået gjort noget ved de tørre slimhinder inden ferien, så ved Christine Felding af erfaring, at der er mange kvinder, der bruger glidecreme, når de dyrker sex.

Stor guide: Sådan sikrer du en rask rejse

”Men det er en rigtig dårlig idé, for glidecremen er vandbaseret, så den udtørrer af sig selv slimhinderne,” siger hun.

Hun anbefaler derfor i stedet kvinderne at bruge mandelolie.

”Det bliver noget svineri på lagenet, men det er bedre end ingenting,” siger hun.

Svamp og bakteriel ubalance

Kvinder, der ikke længere menstruerer, får sjældent svamp i underlivet. ”Det er faktisk kun de kvinder, der tager stærk antibiotika, der risikerer at få svamp,” siger hun.

Svamp rammer imidlertid ofte kvinder, der menstruerer. ”Ikke mindst kvinder, der er nogle sukkergrise, risikerer at få svamp. Det mærkes som kløe, svie og hytteostagtigt udflåd. Men det kan der jo også gøres noget ved, idet de kan få et svampemiddel, der virker i løbet af få dage;” siger hun.

Læs også: De 8 mest almindelige solcreme-bommerter

Rigtig mange kvinder får også bakteriel ubalance eller skedekatar, som det også kaldes. Det viser sig som svie, lugt af fisk, irriterede slimhinder og øget udflåd.

Her er der flere forskellige behandlingsformer alt efter, hvor slemt det er.

I svære tilfælde kan man blive behandlet med nogle piller, som man skal tage fire stk. af i to dage med en dags mellemrum – såkaldt dag 1 og 3. De har dog den bivirkning, at de virker som antabus, så får man den behandling, skal man gå i en stor bue uden om alkohol, mens behandlingen står på.

Læs også: Sådan forbliver du sund på ferien

Det er dog også muligt at købe forskellige former for ikke-receptpligtige midler i form af mælkesyretabletter, hvoraf nogle kan tages oralt. Det kunne måske være en idé, hvis problemerne først dukker op, når man har nået sin feriedestination, og det er for sent at gå til lægen.

Vær velforberedt

Uanset om man er i parforhold eller enlig, så opfordrer Christine Felding alle kvinder til at holde underlivet i topform hele året og være ekstra velforberedte, inden de drager på ferie.

Læs også: 9 tips til at undgå diarre på rejsen

Ferien kommer jo ikke bag på nogen, så få underlivet fikset i god tid inden ferien. Det gælder også de kvinder, der stadig menstruerer. For hvor sjovt er det at menstruere i 7-10 dage af en 14-dages ferie, når man ved lidt planlægning kan undgå det?” spørger Christine Felding.

Læs også: Sådan undgår du at ferien bliver usexet

Hun roser ikke mindst de enlige for at være den gruppe kvinder, der er bedst forberedte på hygge-hejsa i ferien.

Rigtig god ferie!

Du kan nå det endnu

Lider du af tørre slimhinder, er det om at komme til lægen i en fart, så du ikke får din ferie ødelagt.

En lokal østrogenbehandling mod tørre slimhinder virker i de fleste tilfælde i løbet af 2-3 uger.

Når du er kommet i topform, skal du fortsætte behandlingen, ellers risikerer du, at generne opstår igen.

Læs mere: Sådan sikrer du en sexet ferie