40 kroner i timen er da ikke social dumping

17. dec 2013, 13:10
Claus Hjort Frederiksen V vil ikke kalde en timeløn på 40 kroner for social dumping

Tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger i dag til Altinget, at en timeløn på 40 kroner ikke kan kaldes for social dumping. V-politikeren fremhæver, at det ikke er forbudt her i landet, at arbejdsgivere og lønmodtagere selv aftaler lønnen.

"Jamen, voksen arbejdskraft, der kan man jo aftale den løn, man nu engang kan blive enige om. Så har både arbejdsgivere og lønmodtagere kampmidler til at sikre, at der bliver tegnet overenskomst på den pågældende virksomhed eller aktivitet. Man vil jo ikke have, at det offentlige blander sig," siger Claus Hjort Frederiksen til Altinget.

Han påpeger, at det i Danmark er helt lovligt med en timeløn på 40 kroner, hvis der ikke er tegnet overenskomst med en fagforening.

Bør tage afstand

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) skælder ud over Hjorts udmelding og ærgrer sig over, at ikke alle politikere tager afstand fra løn- og arbejdsvilkår, der ligger alenlangt fra det, der er normen i danske overenskomster.

"40 kroner i timen på voksenområdet er så langt fra danske overenskomster, at det selvfølgelig er social dumping. Det er undergravende for det danske arbejdsmarked, at der er lønninger på det niveau. Og det er dybt problematisk, at der er politikere, som ikke tager afstand fra det. Det her demonstrerer, hvor stor forskel der er på Socialdemokratiet og Venstre," siger Mette Frederiksen til Altinget.

Udtalelsen fra Hjort har også fået murersvend, debattør og S-medlem, Matthias Tesfaye op af stolen. Han bakker Mette Frederiksen op i, at danske politikere børe tage afstand fra en løn på 40 kroner i timen.

"Mange fejlfortolker den danske arbejdsmarkedsmodel, når de tror, at den handler om, at politikere slet ikke skal blande sig, men overlade alt til arbejdsmarkedets parter. Det er forkert. Den Danske Model forudsætter derimod at politikerne aktivt understøtter overenskomstsystemet. Det skal politikerne netop gøre, fordi vi politisk ikke ønsker, at voksne skal arbejde til 40 kroner i timen," skriver Tesfaye på sin Facebook-profil.

40 kroner er social dumping

Flere eksperter påpeger, at  man roligt kan betegne en timeløn på 40 kroner som social dumping. Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet henviser til, at det ikke er muligt at føre en tålelig tilværelse i et land som Danmark med så lav en løn. Han mener dog, at lønnen skal være markant under mindstelønnen for at man kan tale om social dumping.

"Det er latterligt at tale om social dumping, hvis en ikke-organiseret arbejdsgiver betaler 115 kroner i timen, og overenskomstens mindsteløn i den branche er 120 kroner timen. Det er svært at sige, hvor grænsen går. Men 40 kroner i timen er helt klart social dumping. Og jeg vil også kalde 70 kroner i timen for social dumping," siger Flemming Ibsen til Altinget.

Også arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen, der er centerleder ved FAOS på Københavns Universitet, bruger betegnelsen social dumping om en timeløn på 40 kroner.