VORES VALG: 40.000 frivillige kæmper for at vinde valget

4. sep 2011, 22:00
Den blå hær er næsten lige så stor som den røde. Det overrasker eksperterne, der siger, at de frivillige kan bringes deres parti til sejr.

Mens politikerne kæmper en indædt kamp i TV-debatter og smiler lokkende fra plakater, knokler 40.000 frivillige nat og dag for netop deres foretrukne parti og kandidat.

Der er markant flere frivillige kamptropper denne gang end i de seneste valgkampe, lyder det fra partierne. Både den røde hær og den blå hær har oprustet, og de mest populære kandidater har flere hundrede frivillige omkring sig.

200 hjælper Manu Sareen

Eksempelvis har de radikales Manu Sareen over 200 i sin stab, og har blandt andet oprettet hjemmesiden www.frivillig.manu.dk, hvor frivillige kan melde sig under fanerne.

Et andet eksempel er fra Aarhus. Her får Liberal Alliances Ole Birk Olesen hjælp fra en gruppe medlemmer af Venstres Ungdom.

Flere af partierne indrømmer at have skelet til den amerikanske præsident, Barack Obamas, kampagne, hvor de frivillige gik fra dør til dør for at sprede budskabet.

500.000 får besøg af S

Det gør Socialdemokraterne. Partiet har kortlagt, i hvilke kvarterer tvivlere og andre potentielle S-vælger kunne tænkes at bo. I disse område vil en S-kandidat stemme dørklokker. Og det er lige fra yngste kvinde til Helle Thorning-Schmidt.

Partiet forventer, at banke på omkring 500.000 døre.

Og de frivillige kan faktisk afgøre valget, siger flere valgeksperter. Står fløjene i en situation, hvor kampen afgøres på marginalerne, kan det betyde noget, hvor mange tropper, et parti og en kandidat kan mobilisere.

Ansigt til ansigt

"Partierne herhjemme har ikke ubegrænsede økonomiske midler at købe arbejdskraft for, så det betyder noget, at frivillige spreder kampagnemateriale," siger adjunkt og valgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet.

"Samtidig er politiske TV-reklamer ikke tilladt, så her mangler danske politikere i et valg et redskab, der kan komme ud til mange. Derfor bliver de frivillige vigtige," tilføjer han.

Lektor Rune Stubager, der forsker i vælgeradfærd på Aarhus Universitet er enig.

"Der har været fokus på, hvor mange penge partierne har til at føre valg for. Men de frivillige er vigtigere for budskabet end aviskampagner og valgplakater. De kan ikke alene dele foldere ud, de kan også møde vælgerne ansigt til ansigt og komme med svar på de spørgsmål, som vælgerne har," siger Rune Stubager.

Nye metoder

Flere af partierne har i denne valgkamp taget nye metoder i brug. Hos Socialdemokraterne, der traditionelt har haft den største hær af frivillige at trække på, er der denne gang over 10.000 frivillige, ifølge partiet selv markant flere end ved seneste valg.

"Alle interesserede kan bestille en kampagnepakke via nettet, som man kan dele ud, selv om man ikke er medlem af partiet. Det er der over 1.000, der har gjort hidtil," siger partisekretær Lars Midtiby.

Hos flere af partierne har de enkelte kandidater selv bygget deres kampagnestab af frivillige op, og der er ikke kun medlemmer af partierne imellem.

Det har ellers været der, partierne traditionelt har hentet de frivillige, men mange unge vil gerne støtte bestemte kandidater, selv om de ikke vil være medlem af et parti.

Ny udvikling

Når man kigger på antallet af frivillige, er den røde hær større end den blå - men forskellen er ikke stor.

Det er nyt, vurderer Christian Elmelund-Præstekær.

"Socialdemokraterne og venstrefløjen er jo nærmest vokset ud af barrikaderne, så der er en lang tradition for aktivisme. De borgerlige partier har ikke haft samme store antal frivillige at trække på," siger han.

"Men det kan spille ind, at der nu er gået 10 år med den samme regering. Det kan mobilisere flere i oppositionen til en følelse af, at 'nu skal det være'. Og det kan så igen smitte den anden fløj, hvor flere vil stå klar til at forhindre, at der sker et magtskifte," vurderer han.

Arméerne

Så mange frivillige råder partierne over (tallene er anslået af partierne selv):

Den røde hær

  • Socialdemokratiet: Over 10.000
  • SF: Mellem 7.000 og 10.000
  • Enhedslisten: 2.000
  • Radikale: Formentlig 3.000. De 73 kandidater har mellem 10 og 250 frivillige hver.

I alt: Mindst 22.000 frivillige

Den blå hær:

  • Venstre: Mellem 10.000 og 15.000
  • Konservative: Mellem 2.500 og 5.000
  • Dansk Folkeparti: Mellem 1.000 og 1.500
  • Kristendemokraterne: 2.000
  • Liberal Alliance: Mellem 500 og 800

I alt: Mindst 15.000 frivillige, formentlig flere