Tæt på verden: 4.000 elitesoldater klar til beskidt krig

17. jun 2013, 16:45
Situationen i og omkring Syrien bliver mere kompliceret. G8topmøde sal diskutere den i de kommende to dage.

Egypten har brudt de diplomatiske forbindelser til Syriens Bashar al-Assad regime i en stærkt symbolsk handling, der falder i tråd med oververdenens forskellige fordømmelser og opslutning bag hans modstandere. Tilspidsningen af konflikten gør selv Egyptens problemer mindre afgørende.

Bashar al-Assad kan regne med ny støtte. Israelske medier og The Independent rapporterer, at Iran vil sende 4.000 revolutionsgardister for at hjælpe i borgerkrigen. Libanesiske Hizbollah, ligeledes shiitisk, har allerede sendt folk til Syrien som opbakning.

I mellemtiden er der konstante kampe mellem parterne i Syrien. Oprørerne er for det meste sunni-muslimer, hvilket også gør konflikten religiøs med USA og de vestlige lande allierede med sunnier. Også Egypten, Golf-staterne, Tyrkiet og Saudi Arabien med flere er af den observans.

Mange initiativer

Oprørerne rapporteres fra forskellig side at være trætte og demoraliserede, og Assad menes at være ved at få overhånd i borgerkrigen.

USA har besluttet at sende hjælp til Assads modstandere, selv om det kan være svært at finde ud af, om våbnene gives til ærkefjenden Al-Qaeda, der dominerer oprørsstyrkerne.

USAs argument for aktivt at ville støtte oprørerne i Syrien er, at Assads folk har brugt kemiske våben. Det modsiges af Rusland og en kilde i FN. Argumentet virker tyndt og ligner undskyldningen om masseødelæggelsesvåben for at gå ind i Irak.

Britiske Independent skriver, at Iran synes fast besluttet på at sikre Bashar al-Assads regime, og at det kan betyde åbningen af en front i de Syriske Golan højder mod Israel.

Farer

Søndag talte Storbritanniens David Cameron med Ruslands præsident Putin, men der forventes ingen store fremskridt. Rusland vil sælge nye missilvåben til Assad for at forhindre en flyblokade af Syrien. Putin har voldsom antipati imod sunnier efter Tjetjenien-konflikten i 1990'erne.

De rige G8 lande skal diskutere Syrien ved et G8 møde mandag-tirsdag. De to landes chefer siger i henhold til Sky News, at "de har fælles interesser" i at løse Syrien konflikten, og at det bør ske så hurtigt som muligt.

I øjeblikket gennemfører USA militære øvelser i Jordan. Her sværger kong Abdullah II at ville forsvare sig militært og har bedt USA efterlade Patriot missilvåben langs grænsen til Syrien og dertil en eskadrille F-16 kampfly.

Egyptens Morsi mener, at USA og andre bør indføre en fly-blokade over Syrien.

Flygtninge

Flugtningesituationen i alle Syriens nabolande er ved at blive ubærlig. Jordan har en halv million, og antallet er stigende. Tyrkiet har over 200.000. Lille Libanon er ved at segne under byrden af halvanden million flygtninge. FN beder alle om at holde deres grænser åbne for flygtninge.

Lige nu har over 8 millioner mennesker brug for humanitær hjælp som følge af borgerkrigen i Syrien. Det anslås, at omkring 38 procent af landets befolkning har brug for hjælp - og der mangler mange penge for at betale for indsatsen.

FN har opgjort tabstallene af menneskeliv i Syrien til mindst 93.000. Der er tale om konstaterede tab, og det reelle tal menes at være betydeligt højere.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.