3Fformand: Hele branchen er på spil i Vejle

26. jul 2012
Når 3F holder så stædigt fast på sit i sagen om Vejlegården, så er det fordi, en hel branche kan gå tabt.

3F erkender nu, at fagforbundet risikerer at miste en hel branche, hvis sagen om Vejlegården ender med nederlag.

Sådan lyder det fra 3F's forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen.

"Hvis det er sådan, at vi trækker os tilbage her. Hvad så med de andre steder? Så begynder de at falde sammen," siger 3F's forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, til Avisen.dk

En hel branche er truet inden for et-to år

Formanden henviser til, at 35 restauranter i København, Aarhus og Viborg omkring 1. maj opsagde deres overenskomst med 3F. Alle stederne blev medarbejdere med 3F-overenskomst sendt hjem i en såkaldt lockout fra arbejdsgiverne.

Derfor trækker sagen i Vejle tråde til en langt større dagsorden om, at 3F frygter, at endnu flere restauranter forlader fagfordunbet i en regulær masseopsigelse.

"Spørgsmålet er simpelthen, om hele overenskomstsystemet inden for hotel og restauration er faldet sammen om et år eller to," lyder det fra Poul Erik Skov Cristensen, der tilføjer:

"Hvis vi ikke siger nej til det her, så kan det være starten på en udvikling, hvor du får afreguleret hele restaurationsbranchen."

Krifa forudser kamp om restauranter

Hos 3F's modpart i den aktuelle sag i Vejle, Kristelig Fagforening, er man enig i, at sagen trækker tråde langt ud i fremtiden.

"Der er ingen tvivl om, at der er større perspektiv i sagen om Vejlegården," siger Krifa's landsformand, Søren Fibiger Olesen.

Han peger dog på, at konflikten handler om, at 3F skal indse, at konkurrencen på overenskomstområdet må sættes fri.

"Sagen handler ikke blot om løn- og ansættelsesvilkår på Vejlegården. For mig at se drejer det sig om, det frie valg til at vælge den overenskomst man ønsker," siger han.

Parterne står fortsat stejlt trods tilnærmelser

Udmeldingen fra 3F kommer alt imens konflikten omkring Vejlegården måske går ind i en ny og mere forsonelig fase.

Både 3F, Kristelig Fagforening og Vejlegårdens ejer, Amin Skov, er åbne over for et mæglingsmøde.

Men hvorvidt mødet vil bære frugt er mere tvivlsomt.

3F fastholder, at Vejlegården må indgå overenskomst med dem, mens Amin Skov ved flere lejligheder har sat sin virksomheds overlevelse på spil.