3Fboss: Medlemmerne skal i centrum ikke os

21. dec 2009
Til sommer skal fagbosserne have en køreplan klar for fremtidens fagbevægelse

Det var 3F's Poul Erik Skov Christensen, der startede debatten om fremtidens fagforbund. Skal der være et? To? Eller mange? Han sagde et, andre siger to og en gang om måneden føler fagbosserne hinanden på tænderne, når de mødes i LO's daglige ledelse.

"Til sommer skal vi have et udspil. Der sker ikke noget på denne side af overenskomstforhandlingerne - men vi skal være klar til sommer, så vi kan lave et oplæg til LO's næste kongres om to år," siger Poul Erik Skov Christensen til Avisen.dk.

Opgør med lokalafdelingerne

Et-forbunds tanken er et bud på den medlemsflugt, som fagbevægelsen oplever i disse år. En andet bud er opgøret med det lokale 'selvstyre', så det er det enkelte medlem og ikke lokal-afdelingen, der er i centrum. Den kamp startede Poul Erik Skov Christensen på forbundets kongres i 2007, og det gav ikke bølge hele vejen rundt:

"Jeg fik vel nærmest en røvfuld på kongressen og fik at vide, at jeg blandede mig i det lokale arbejde. Men medlemmerne er fløjtende ligeglade med, hvilken lokalafdeling de er medlem af. Det rager dem,"  siger Poul Erik Skov Christensen og fortsætter:

Åben sagsgang

"De betaler kontingent for at få en ydelse, og det er altså dem, der skal i centrum. Ikke os."

Derfor plæderer han for mere ensartede forhold for medlemmerne - uanset hvor i landet de bor. Han vil f.eks. gerne have åben sagsgang, så medlemmet kan følge sin sag gennem systemet.

Der er allerede indført et nyt system, så medlemmer, der får en erstatning, ikke skal vente på pengene, men have dem udbetalt fra fagforeningen med det samme.

Det havde hjulpet kvinderne fra Vognhjulet i Padborg.

Den sag ærgrer forbundsformanden gul og grøn. Læs interviewet med ham: Jeg har ikke hørt om en dag, der gik så galt