3F vil bære Helle og Villy ind på skjolde

12. sep 2010
Hr. og fru SSF modtaget kongeligt hos 3F der blev sat en tyk streg under forlovelsen mellem parti og fagbevægelse

Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal blev hyldet i høje toner ved 3F's kongres. Er det vigtigt?

Ja. Ikke så meget på grund af det, de sagde - der var meget gensidig ros - mere på grund af selve signalet. Med talerne satte S-SF og 3F endnu en streg over den politiske forlovelse mellem de to parter. 3F, den store fagforening, den røde fagforening, står nu helt entydigt side om side med S og SF.

Og 3F vil gøre alt for at få  Thorning ind i Statsministeriet. Det blev klart, da forbundsformand Poul Erik Skov Christensen for en stund glemte sin vestjyske baggrund og lovede nærmest evig troskab, da han sagde:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Kære Helle og Villy. 3F's mænd og kvinder vil bære jer på skjolde ind i ministerkontorerne."

Hvad betyder det?

Det betyder, at formanden dels er glad for at få opbakning til sin linje om et mere politisk 3F - og så betyder det, at 3F vil gå ind i den kommende valgkamp med brask og bram. Både ved at støtte med penge og ved at levere fodfolk til at gøre arbejdet ude i marken.

Og så var det historisk: Det er første gang, en SF-formand har talt på en 3F-kongres. SF har altid stået i skyggen af de andre venstrefløjs-partier på det faglige område - men det har S-SF forlovelsen også ændret.

Hvad havde Thorning og Søvndal med i posen?

De havde et løfte om at droppe den beskæring i fradragsretten for faglige kontingenter, som var med i regeringens genopretningspakke.

Det er kontant afregning for 3F - som en dyr fagforening er det vigtigt ,at medlemmerne kan trække kontingentet fra. Ellers hopper de over til de gule fagforeninger, som er meget billigere.

De fik osse at vide, at efterlønnen var fredet og at den ekstra arbejdstime - de efterhånden forbudte 12 minutter - først bliver virkelighed, når der er kommet gang i væksten og dermed skabt flere arbejdspladser.

Hvad med dagpengeperioden?

Det undgik Helle Thorning-Schmidt at være konkret om. Hun talte bandbulle mod regeringens halvering af dagpenge-perioden, men kom ikke selv med nogen bud. Det vil Poul Erik Skov Christensen heller ikke komme med - han bliver osse underligt u-konkret på det emne.

En dagpengeperiode er dyr og for S-SF er det livsnødvendigt at understrege, at de er økonomisk ansvarlige.

Derfor er det heller ikke et krav fra 3F-toppen - herfra er parolen, at man skal fokusere på det, man er enige om.

Og selvom der under kongressen falder knubbede ord om S-SF planen, især fra de mere venstreorienterede tillidsfolk, er der fodslag til 3F's tilslutning. Der er ikke glæde ved de 12 minutter - men fokus er på, at der er mere enighed end uenighed.

Er der andre på den linje?

Ja. Enhedslisten. Partiet er med på kongressen, flere tillidsfolk er fra Enhedslisten og Line Barfod fra folketingsgruppen var med som gæst. Enhedslisten er heller ikke enig i alt i S-SF planen - men har samme holdning som fagbevægelsen: Der er mere, der samler, end der skiller.

Udfordringen for Enhedslisten er at få så meget indflydelse selv på en S-SF regering - i sær i forhold til det fjerde hjul, De radikale, som har valgt modsat strategi: Fokus på det, der skiller.

Enhedslisten er lodret imod de 12 minutter og det er konkret problem, at S-SF holder fast i det. Men Line Barfod bemærkede den nye strategi fra Thorning: Nu understreges det, at der først skal skabes vækst, før der skal arbejdes mere.

Det hjælper lidt for Enhedslisten, for, som Line Barfod sagde, efter at Helle Thorning og Villy Søvndal havde forladt scenen:

"Forhøjet arbejdstid sælger ingen steder."

Hva' er meningen?

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, analyserer samarbejdet mellem S-SF og fagbevægelsen fra 3F's kongres