3F: Rideforbunds uddannelse er bondefangeri

5. maj 2010
Unge piger bondefanges til hårdt arbejde og gæld på Dansk Ride Forbunds uddannelse til berider, lyder benhård kritik fra 3F.

Hestepiger drømmer om et job med at træne dressurheste og undervise i ridning. Men for at få drømmen til at gå i opfyldelse, må pigerne igennem grov udnyttelse.

For at blive uddannet som berider skovler pigerne hestelort i op mod 70 timer om ugen og bor under kummerlige forhold i årevis. Holder de ud, får de en noget nær ubrugelig uddannelse som berider.

Sådan lyder den hårde kritik af Dansk Ride Forbunds berider-uddannelse fra fagforbundet 3F.

Hvert år henvender ca. 10 desillusionerede hestepiger i berider-praktik sig til fagforbundet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det er rent bondefangeri og udnyttelse af unge pigers hestedrømme. Det svarer til, at fodboldklubber får folk til at slå græsset og vedligeholde klubben mod, at de en dag - måske - kan få lov at blive fodboldstjerner," siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær for 3F's Grønne Gruppe.

Fupuddannelse i en rådden branche

Kritikken kommer efter Ekstra Bladets afsløring af, at kendisrytter Tina Lund angiveligt udnytter unge piger som billig arbejdskraft på sit stutteri. Men, ifølge 3F, er flere af landets rideklubber lige så grove til at udnytte hestepiger.

"Branchen er så pilrådden, at mange hestecentre  - for at profitere eller undgå fallit - ser snittet til at udnytte pigerne som billig arbejdskraft langt ud over de 37 timer om ugen, som praktikkontrakten lyder på," siger Morten Fischer-Nielsen.

Uddannelsen til berider varer seks år og er ikke statsanerkendt. Dermed er den ikke kontrolleret af Undervisningsministeriet. Den foregår på lærepladser hos rideklubber, der er medlem hos Dansk Ride Forbund.

5.840 kroner om måneden

Pigerne får ca. 5.840 kroner om måneden. De skal betale for at bo på et værelse, der stilles til rådighed. De kan selv medbringe to heste, som opstaldes på lærepladsen, og det skal pigerne betale for ud af deres løn. Oven i det kommer andre udgifter til hestene.

"Uddannelsen er i mange tilfælde en gældsfælde, og mange springer fra," siger Morten Fischer-Nielsen.

Kritik i interne rækker

Kritikken genkendes også af folk inden for uddannelsessystemet hos Dansk Ride Forbund. En berider og ejer af et lærested, der ønsker at være anonym, sige således til Avisen.dk:

"Jeg genkender kritikken. Der er for mange læresteder, der byder lærlingene for dårlige vilkår, hvor de arbejder alt for meget i forhold til det, de lærer. Jeg vil skyde på, at 30 til 40 procent af lærestederne fungerer sådan."

Rideforbund afviser kritik

Men Dansk Ride Forbund afviser, at der er noget galt med forbundets uddannelsestilbud.

"Det er vigtigt for Dansk Ride Forbund, at der er ordnede praktikforhold for de elever, der uddanner sig. Derfor skal lærestederne leve op til gældende krav som uddannelsessted, samt indgå en praktikaftale efter gældende retningslinjer med eleverne. Hvis elever klager over læresteder til Dansk Ride Forbund, går forbundet ind i sagen," siger Christian Pedersen, klubchef i Dansk Ride Forbund.

Forbundet oplyser, at det i 2009 opsagde aftaler med to læresteder, fordi de ikke levede op til kravene som uddannelsessted. 48 personer er i øjeblikket i gang med at uddanne sig hos Dansk Ride Forbund.

Sagen kort
  • Kendisrytter Tina Lund anklages af tidligere praktikanter i flere medier for at have udnyttes hestepiger som billig arbejdskraft på sit stutteri. Hun afviser anklagerne.
  • Ifølge 3F udnytter rideklubber hestepiger med en uautoriseret uddannelse som berider.
  • Der eksisterer en statsanerkendt dyrepasser-uddannelse med speciale i heste på erhvervsskolerne, der tager tre år og otte måneder. Uddannelsen er gratis, og eleverne får løn både i praktik- og skoleperioderne. Begyndelseslønnen er ca. 9.000 kroner om måneden. Slutlønnen er ca. 14.000 kroner om måneden. Men den har ikke ligeså meget fokus på den praktiske træning af heste som Dansk Ride Forbunds tilbud.
  • Hvert år bliver ca. 20 personer færdige med deres uddannelse hos Dansk Ride Forbund.