3F: Regeringen lader østfirmaer slippe let

30. sep 2013, 11:39
Selv om den skærpede indsats mod social dumping er effektiv, slipper for mange udenlandske firmaer stadig af sted med hverken at betale skat i Danmark eller i udlandet. 3F efterlyser mere håndfaste initiativer i regeringens strategi mod social dumping.

Alt for mange udenlandske firmaer slipper af sted med hverken at betale skat i Danmark eller hjemlandet.

Det mener fagforbundet 3F, som efterlyser konkrete initiativer til at få stillet skattesnyderne til regnskab i regeringens udspil mod social dumping.

"Vi ser en række virksomheder, som burde være fuldt skattepligtige i Danmark, men som stadig efter flere år optræder som udstationerende virksomheder, selv om de reelt ikke hører til nogen andre steder," siger Palle Bisgaard, der er næstformand i byggegruppen under 3F.

Kontrol viste massivt firma-fusk

Som Avisen.dk skriver i dag, nærmer den skærpede indsats mod social dumping sig ellers en overskudsforretning i kraft af ekstra skattesmæk.

Men ifølge 3F er der fortsat mange virksomheder - især østeuropæiske, som spekulerer i, at såkaldt 'udstationerende' virksomheder er skattepligtige i det land, hvor de er registreret.

Dårlig koordination mellem de forskellige landes myndigheder gør det dog ofte nemt for virksomhederne at påstå, at de er registreret i for eksempel Litauen, selv om det er løgn.

I maj måned kontrollerede 3F en lang række udenlandske virksomheder. Kontrollen viste, at 40 procent af de polske virksomheder ikke var registreret i Polen, mens næsten samtlige litauiske firmaer aldrig var oprettet i hjemlandet.

"Når de ikke er registreret, er det sikkert, at de ikke betale noget som helst, men selv når de er registreret, kan det være som inaktive virksomheder, som dermed også undgår at betale skat," siger Palle Bisgaard.

Skarpere skærpet indsats på vej

Igen i år står indsatsen mod social dumping højt på dagsordenen i finanslovsforhandlingerne, og regeringen har på forhånd varslet en endnu skarpere skærpet indsats.

Regeringen vil blandt andet satse på bedre samarbejde med myndigheder i andre EU-lande, fordi nogen udenlandske virksomheder forsøger at undgå den danske kontrol ved at registrere sig 'proforma' i et andet land.

3F finder udspillet for løst, og håber, at regeringen og Enhedslisten når frem til nye initiativer på området, når finansloven i de kommende måneder forhandles på plads.

"Vi sætter pris på, at regeringen har det med på deres liste, men vi savner mere håndfaste initiativer. Det er jo en form for dobbelt social dumping, fordi virksomheder på den måde kan dumpe både løn og skat," siger Palle Bisgaard.

For eksempel kunne regeringen stille krav om, at udenlandske virksomheder skal kunne dokumentere, at de er registreret og betaler skat i hjemlandet, lyder forslaget fra 3F.

HK: Det skal være slut med CVR-fup

Ifølge fagforeningen HK/Privat, hvis medlemmer i IT-branchen er presset af billig udenlandsk arbejdskraft, er det afgørende, at der bliver sat en stopper for virksomhedernes CVR-fup.

”Myndighedskontrollen skal ske for at herboende og udenlandske lønmodtagere bliver behandlet lige, når det gælder skatteforhold og andre forhold. Kun derved kan indsatsen mod social dumping få fuld effekt”, siger Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat.

Det vil regeringen

I august lancerede statsminister Helle Thorning-Schmidt og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen en styrket indsats mod social dumping, som kort efter blev fulgt op af regeringens udspil til finanslov.

 

Her er hovedpunkterne:

 

  • Den nuværende indsats er styrket med 55 mio. kr. årligt i 2012 og 2013, samt 10 mio. kr. til piratkørsel.
  • Regeringen vil skrue op til 71 mio. kr. i 2014 og 59 mio. kr. i de tre efterfølgende år, samt 15 mio. kr. årligt til kontrol af piratkørsel.
  • Udvidet brug af arbejdsklausuler, hvor der stilles krav til løn-og arbejdsforhold, når der udføres arbejde for det offentlige.
  • Der er dog ingen planer om at udvide lovkravet om arbejdsklausuler, som i øjeblikket kun gælder staten, til også at omfatte kommuner og regioner.
  • Bedre samarbejde med myndigheder i andre lande om kontrol og inddrivelse af bøder.
  • Højere bøder for cabotagekørsel - de såkaldte 'vejpirater'.