Heidi's Bier Bar i Vestergade i København er en af de omkring 85 barer og natklubber, som Rekom Group ejer i Danmark. Foto: Foto: Jan Kjærgaard/Netavisen Pio

3F langer ud efter bar-konge: "Løndumping af værste skuffe"

20. nov 2019, 16:20
Bar-kongen Adam Falbert og Rekom Group betaler ansatte på barer og diskoteker 105 kroner i timen – ifølge overenskomsten er det mindst 40 kroner for lidt.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Netavisen Pio og bliver publiceret på A4 Nu som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af den jourhavende på A4 Nu.  

Det nordiske bar-imperium Rekom Group, der ejer 118 barer og nat-klubber i Danmark, Norge og Finland, begår ifølge 3F ”systematisk grov underbetaling”. 

Fagforbundet 3F oplyste mandag over for Netavisen Pio, at Rekom Group ikke har tegnet overenskomst for så vidt angår Rekom Groups omkring 85 barer og natklubber i Danmark.

LÆS OGSÅ: Historisk værtshus reddet

Netavisen Pio kan nu afsløre, at Rekom Group, der har næsten 3.000 ansatte på nordisk plan, betaler sine ansatte bartendere og tjenere i Danmark 105 kroner i timen. Uanset om de arbejder i dagtimerne, om aftenen eller om natten. De ansatte får ikke pensionstillæg eller søn- og helligdagsbetaling.

En typisk Rekom-ansat – på fuld tid – får en månedsløn (160 timer) på 16.800 kroner plus en vis rabat på alkohol i eller udenfor arbejdstiden. Der er ingen søn- og helligdagstillæg og ikke noget pensionstillæg. Det oplyser flere tidligere og nuværende ansatte over for Netavisen Pio.

Til sammenligning er den overenskomstmæssige timeløn ifølge 3F-overenskomsten på diskoteks- og barområdet 145 kroner timen. Hertil skal lægges otte procent i pensionstillæg og 3,85 procent i særligt tillæg (Herunder ferietillæg).

Den overenskomstmæssige løn for en bartender på fuld tid i Danmark er dermed 23.200 kroner samt et tillæg på 893,20 kroner. I alt 24.093,20 kroner. Læg hertil et pensionstillæg på 1.927,50 kroner.

Det betyder, baseret på Netavisen Pios beregninger, at en fuldtidsansat Rekom-medarbejder går glip af mere end 110.000 kroner hvert år.

3F: ”Systematisk grov underbetaling”
Ifølge 3F’s forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen er timelønnen hos Rekom Group i Danmark mindst 40 kroner for lav:

- Alene timelønnen ligger mindst 40 kroner under minimallønnen f.eks. for bartendere/tjenere. Der mangler tillæg for helligdage, anciennitet, pension (8 procent), særligt tillæg (3,85 procent), men mindst lige så vigtigt, så mangler der fuld løn under sygdom, vagtplaner, overarbejdsbetaling, pauser, 5 ekstra feriefridage med løn. Jeg kunne blive ved, siger Peter Lykke Nielsen til Netavisen Pio.

Peter Lykke Nielsen understreger, at lønforholdene på Rekom Groups omkring 85 barer og nat-klubber i Danmark er udtryk for ”systematisk grov underbetaling”:

- Niveauet for de løn- og ansættelsesvilkår jeg i uddrag nævner her, er så almindelige på det danske arbejdsmarked, at der slet ikke i mine øjne kan være tvivl om, at Rekom Group – i det lys – bedriver systematisk, grov underbetaling af de unge, og løndumping af værste skuffe i forhold til markedet.

3F: FN-charter ren afledningsmanøvre
I stedet for at tegne overenskomst, som andre større arbejdsgivere på det danske arbejdsmarked gør, så har Rekom Group valgt at tilslutte sig et FN-charter om god opførsel. Det oplyser Rekom Group’s juridiske chef, Allan Steen Lynge, over for Netavisen Pio.

Men det falder ikke umiddelbart i god jord hos 3F Privat Service, Hotel og Restaurant, der organiserer ansatte inden for privat service, hotel og restaurationsbranchen: 

- Det ligner mest af alt et forsøg på at give systematisk, grov underbetaling et skær af etik og moral, siger 3F-forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen. Han mener at Rekom Groups tilslutning til FN-erklæringen er en gratis omgang:

- Rekom Groups ”kamp” mod afpresning, børnearbejde og tvangsarbejde, som FN Global Compact-målene blandt andet handler om, er så lidt relevante i Danmark, at det ikke koster Rekom Goup en enkelt lønkrone at iklæde sig dén glorie. Og imens triller millioner af kroner – der burde gå til fair danske lønninger til personalet – i stedet ind i Rekoms kasse.

Rekom-stifter mangemillionær
Mens en fuldtidsansat medarbejder hos Rekom Group i Danmark går typisk glip af godt 9.200 kroner hver eneste måned på grund af manglende overenskomst, så er stifteren og medejeren af Rekom Group, Adam Falbert, til gengæld blevet trecifret millionær.

Falbert solgte sidste år en stor del af Rekom Group til kapitalfonden Catacap. Prisen for det delvise salg af Rekom Group er hemmelig. Men 2018-regnskabet for Adam Falberts private holdingselskab, ANF Enterprises ApS, viser, at Falbert i seneste regnskabsår indkasserede 262 millioner kroner efter skat på salget med videre:

”Resultatet er positivt påvirket af avance ved salg af ejendomme i datterselskaber, salg af kapitalandele samt værdireguleringer af selskabets øvrige aktiver,” skriver Adam Falbert i regnskabet ifølge finans.dk

Egenkapitalen i ANF Enterprises Aps voksede sidste år fra 80 millioner kroner til 320 millioner kroner. Falbert ejer fortsat 20-25 procent af Rekom Group.

Rekom Group ejere barer og natklubber i København, Odense, Svendborg, Vejle, Horsens, Aarhus og Aalborg.

Billig alkohol i arbejdstiden
Timelønnen for de ansatte bartendere og tjenere hos Rekom Group i Danmark på 105 kroner er en stigning i forhold til  2016, hvor lønnen var 100 kroner i timen.

De ansatte hos Rekom Group kan købe alkohol i arbejdstiden og fritiden til 1/3 af prisen. På nogle af Rekom-barer i Danmark er alkoholen helt gratis for de ansatte – i arbejdstiden, ifølge flere af Netavisen Pio's kilder.

Nogle ansatte, der har været ansat i længere tid, får dog en lidt højere timeløn efter individuel forhandling. Barmanagere får typisk 130 kroner i timen, ifølge Netavisen Pio’s oplysninger.

Netavisen Pio har bedt Rekom Groups direktør og medejer, Adam Falbert, kommentere, hvorfor Rekom Group betaler sine ansatte en timeløn, der ligger så markant under overenskomsten.

Rekom Group: Overenskomster ikke tidssvarende
Juridisk chef, Allan Steen Lynge, har onsdag sent eftermiddag sendt følgende reaktion pr. mail som Netavisen Pio citerer i sin helhed:

"Netavisen Pio bringer forkerte beregninger og useriøse påstande om Rekom. Der mangler bl.a. en henvisning til det faktuelle forhold, at tilslutningen til en overenskomst for nattelivsbranchen er nærmest ikke-eksisterende, hvilket burde være nævnt sammen med det andet vigtige forhold, at vi netop er tilsluttet og følger Restauratørernes Garantiordning (REGA), der er udtryk for, at vi følger den højeste, almindeligt anvendte og anerkendte standard for løn og arbejdsvilkår i nattelivsbranchen. Hvad angår personalegoder, kan jeg oplyse, at hverken vi eller vores medarbejdere ser det som et problem, at vi lader vores ansatte drage nytte af branchens bedste fordelsprogram."

Mandag forklarede Allan Steen Lynge nærmere om baggrunden for, at Rekom Group har tilsluttet sig et FN-charter om god opførsel:

”REKOM har, ligesom en del andre større restaurationsgrupper og koncerner, valgt at være en del af Restauratørernes Garantiordning, i daglig tale kaldet REGA. REGA har som mål at følge FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv (UNGPs) fra 2011; den internationale standard for ansvarlig virksomhedsadfærd. Alt sammen indenfor rammerne af FN’s Global Compact principper," skrev Lynge i et mail-svar til Netavisen Pio mandag.

Lynge føjede til, at Rekom ikke finder overenskomster tidssvarende:

"finder vi arbejdet med FNs standard tidssvarende og relevant, da det er en standard, som passer til alle vores forretninger – både indenfor og udenfor landets grænser, også når det gælder medarbejderforhold."