Peter Bøgh Kjærulff, formand for Byggegruppen, 3F Frederiksberg

Med opsang efter ministerkritik: I løfter ikke jeres ansvar!

9. jul 2019

Peter Bøgh Kjærulff

Udlært tømrersvend, formand for byggegruppen, 3F Frederiksberg, medlem af Erhvervsskolen Nordsjællands bestyrelse og formand for uddannelsesudvalget for træfagene på Erhvervsskolen Nordsjælland.

DANSK BYGGERI FØLER SIG ÅBENBART rystet over den nye børne- og undervisningsministers udtalelse om de store danske entreprenører, og jeg kan også godt forstå, at Lars-Storr Hansen synes, at det er nogle hårde ord, som bliver sendt efter hans medlemmer. Desværre er det jo ikke første gang, at firmaer som NCC, Arkil, Hoffmann og det tidligere E. Pihl og Søn har været i søgelyset for ikke at tage et uddannelsesansvar, som matcher deres størrelse.

LÆS OGSÅ: Dansk Byggeri rystet over ny minister: "Det hører ingen steder hjemme"

Virksomhederne har en enorm vækst, og gennemgående for firmaerne er, at de i de sidste par år har fremvist rekordregnskaber. Derfor er det mig også en gåde, at de ikke bruger bare en lille smule af væksten på at polstre virksomheden (og branchen) mod mangel på arbejdskraft.

Måske skulle de store entreprenører, minsteren og Lars Storr-Hansen tage en tur rundt og besøge de små mestre i Danmark.
Peter Bøgh Kjærulff, formand for Byggegruppen, 3F Frederiksberg

Vores uddannelser giver ret til at have én lærling pr. svend, og ser vi på virksomheder med 2-15 medarbejdere, så har de ofte som minimum én lærling. Desværre er tendensen på ingen måder genkendelig hos de store entreprenører. Så når vi snakker uddannelsesansvar, så er det et ansvar, som på ingen måder bliver løftet.

DET ER NÆPPE GÅET nogens næse forbi, at arbejdsgiversiden gennem hele den netop overståede folketingsvalgkamp forsøgte at italesætte, at vi manglede kvalificeret arbejdskraft på arbejdsmarkedet i dag, såvel som i den nære fremtid.

LÆS OGSÅ: Minister til virksomheder: Tag lærlinge før I råber på mere arbejdskraft

Derfor begriber jeg simpelthen ikke, at vi skal have den samme stammedans hver gang, der bliver krævet bare en lille smule mere af de virksomheder, som har den største volumen, når vi skal fremtidssikre vores arbejdsmarked.

Det er ikke fordi, at virksomhederne bliver bedt om at hælde pengene ned i stort sort hul; nej, tværtimod bliver de bedt om at investere pengene i den danske ungdom og de ledige, for derigennem få muligheden for at forme den arbejdskraft, de selv står og efterspørger. Det er da om noget en af de bedste win-win-situationer.

Så når vi snakker uddannelsesansvar, så er det et ansvar, som på ingen måder bliver løftet.
Peter Bøgh Kjærulff, formand for Byggegruppen, 3F Frederiksberg

I stedet for at invitere børne- og undervisningsministeren til en kop kaffe sammen med de store entreprenører for at finde en løsning på at få uddannet folk, så bliver ministeren inviteret til en snak om regnemodeller.

Måske skulle de store entreprenører, minsteren og Lars Storr-Hansen tage en tur rundt og besøge de små mestre i Danmark. Her ser vi ofte, at én mester har 2-4 svende og én lærling. Det, må man da sige, er en meget bedre statistik.