BeFunky-collage__3_
3F-formand Per Christensen og KL's Thomas Kastrup-Larsen (S) er helt uenige om, hvad man kan konkludere på baggrund af en ny analyse om 3F's a-kasse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

3F: Vi er bedre end jobcentrene til at få ledige i job

20. sep 2019, 06:00
A-kasserne er langt bedre til at få arbejdsløse i job, viser ny analyse. Derfor bør a-kasser have overdraget flere opgaver fra jobcentrene, mener Danmarks største fagforbund 3F. KL ryster på hovedet af den nye undersøgelse.

I første halvdel af 2019 har 1.200 håndværkere, lager- og industriarbejdere, chauffører og andre 3F-medlemmer forladt arbejdsløshedskøen og fået fast arbejde. Efter et besøg i deres a-kasse eller lokale 3F-afdeling har de kunnet stemple ud af dagpengesystemet, fordi de er blevet matchet med en arbejdsgiver, der har haft brug for lige netop den arbejdskraft i virksomheden.

Det viser en ny undersøgelse, som er gennemført af Konsulenthuset Implement på bestilling fra 3F.

LÆS OGSÅ: 3F-formand til bagagefolk: "Det er en dum konflikt"

Ifølge undersøgelsen svarer det til, at 3F formidler cirka 2.400 stillinger på årsbasis. 

- Det er en rekordhøj jobformidling via 3F. Det er en unik ydelse og jobformidling, hvor 3F via sit kendskab til det lokale arbejdsmarked samt medlemmernes faglige profiler matcher de ledige stillinger i virksomhederne med de rigtige kompetencer blandt arbejdssøgende 3F-ere, fastslås det i analysen. 

I analysen sammenligner Implement, hvor længe ledige personer udenfor a-kassen står uden arbejde sammenholdt med personer, der står i 3F's a-kasse. Og ifølge Analysehuset kommer 3F'erne inden for for eksempel bygge- og anlæg 2,7 uger hurtigere i beskæftigelse end de ledige, der står udenfor a-kassen og derfor må hente hjælp i det lokale jobcenter.

Det er vi meget bedre til end jobcentrene.
Per Christensen, forbundsformand i 3F. 

Forbundsformand i 3F Per Christensen mener, at Implements analyse dokumenterer, at a-kasserne slår jobcentrene med flere længder, når det gælder jobformidling.    

- Jeg vil meget gerne have, at vores a-kasser fik langt større indflydelse på at formidle job. Vi har sat en kæmpe indsats i gang for at sikre, at det bliver vores a-kasser, der uanset hvad jobcentrene i øvrigt laver, formidler job, siger han.  

KL kritiserer metode

Men metoden i den analyse, som 3F har fået lavet,  er under al kritik, mener Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg. Ifølge ham giver det slet ikke mening at sammenligne resultaterne for forsikrede ledige med ikke-forsikrede ledige.

"Alle, der kender til beskæftigelsesområdet, ved, at modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse har helt andre karakteristika og udfordringer end forsikrede ledige. De har haft en langt mere ustabil tilknytning til arbejdsmarkedet, og en stor del af dem kæmper oven i det med sociale udfordringer og psykiske lidelser, som gør det endnu sværere at komme i beskæftigelse," skriver han i et skriftligt svar til A4 Nu.

Antallet af nye førtidspensioner er fordoblet på fem år

Derfor har han heller ikke meget til overs for 3F's slåen på trommen for egne resultater.

”3F konkluderer altså det åbenlyse: at det er nemmere at få en 3F’er, der er medlem af en a-kasse, i beskæftigelse end en flygtning på integrationsydelse. Det ærgerlige er, at det bruges som anledning til fuldstændig udokumenteret at kritisere de kommunale jobcentre og deres kompetencer og evner i forhold til at hjælpe ledige i job," skriver han.

3F kender Bermudatrekanten

Men 3F-formanden fastholder, at fagforeningers og a-kassers vilkår for at rekruttere job til deres medlemmer er langt bedre end jobcentrenes.

- Vi kender vores medlemmer og arbejdspladserne. Vi har overenskomster på 12.000 arbejdspladser i Danmark, det er helt vildt. Vi kender AMU-centre og erhvervsskolerne. Vi kender den der Bermuda-trekant mellem fagforeningen, arbejdspladser og uddannelsesinstitutionerne. Og derfor er vi hammer gode til at rekruttere og sikre, at arbejdsgiverne kan ringe ned til den lokale 3F-afdeling for at få kvalificeret arbejdskraft og også til tiden. Det er vi meget bedre til end jobcentrene. Vi er bare hands on, fastslår han. 

(...) der sidder specialister i a-kasserne. På den måde har det gang på jorden, at a-kasserne kan få mere ansvar til at varetage beskæftigelsesindsatsen.
Stine Rasmussen, lektor, Aalborg Universitet

3F holder i weekenden kongres i Aalborg, og her er også debat om indretningen af beskæftigelsessystemet. Per Christensen har allerede haft en snak med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om mulighederne for, at a-kasserne får flere opgaver i beskæftigelsesindsatsen end i dag.

Kendskabet til virksomheder tæller 

Lektor på Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) på Aalborg Universitet, Stine Rasmussen, der blandt andet forsker i a-kasser, peger også på, at styrken ved beskæftigelsesindsatsen i en a-kasse som 3F netop er den tætte forbindelse til en fagforening, der har indsigter og lokalt kendskab til virksomheder gennem netværk.

- Det gør, at man kan formidle jobs, siger hun.

Har det nogen gang på jorden, at a-kasserne skal overtage flere opgaver i beskæftigelsesindsatsen?

- Godtager vi argumentet med, at a-kasserne har lokal kendskab og kontakt til virksomhederne og forståelse for den faglighed, de ledige kommer ind med, giver det et bedre fundament for at hjælpe folk videre. På et jobcenter er der en bred viden, og mange fagligheder og områder behandles, mens der sidder specialister i a-kasserne. På den måde har det gang på jorden, at a-kasserne kan få mere ansvar til at varetage beskæftigelsesindsatsen, mener Stine Rasmussen.

Forsker: Svært at sammenligne a-kasser og jobcentre

Men spørger man formanden for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, er det et udokumenteret postulat, at a-kasserne bedre end jobcentrene kender og kan betjene borgerne og virksomhederne. 

"Der er hos begge grupper høj tilfredshed med jobcentrene – senest dokumenteret i ny undersøgelse blandt næsten 2.000 virksomheder, der viser meget høj tilfredshed med jobcentrenes service og forståelse af virksomhedernes behov,” skriver han til A4 Nu.

Henrik skulle stå til rådighed 17 timer i træk: Nu får han erstatning

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Stine Rasmussen, er det svært at sammenligne a-kasser og jobcentrene. Og derfor er der heller ikke forsket ret meget i det.

Arbejdsmarkedsforskeren kender kun til en tidligere undersøgelse, der sammenliger indsatserne. Det var et forsøg i Københavns Kommune for et par år siden, hvor omkring fire a-kasser fik overgivet indsatsen fra jobcenteret det første halve år for at se, om de kunne få ledige hurtigere i arbejde. 

- Evalueringen viste, at der ikke var forskel på, hvor hurtigt, ledige kom i beskæftigelse. Det var det samme, uanset om de havde fået indsatsen i a-kassen eller i jobcenteret, siger hun.

Til gengæld viser hendes egen forskning, at tilfredsheden hos ledige er størst i a-kasserne sammenlignet med jobcentrene.

- Dermed ikke sagt at man kommer hurtigere i job. Men det siger noget om, at mange oplever bedre service i a-kasserne. Kommer du ned til jobcenteret, møder du sagsbehandlere, der skal forholde sig til alle typer af ledige lige fra ufaglærte til højtuddannede og alle mulige brancher og fagligheder. Hvor a-kasserne ofte har en eller anden form for faglig afgrænsning, så målgrupperne er anderledes, påpeger Stine Rasmussen.. 

Skal booste organisering

Den nye analyse vil blive brugt til at pege på de store gevinster, som både medlemmerne, virksomhederne og samfundsøkonomien har med en hurtigere jobformidling via a-kasserne, noterer Per Christensen. 

Skraldemænd slår fast: Alle skal være medlem af 3F

Endelig pointerer han, at en effektiv jobformidling via fagforening og a-kasse også er et stort plus til at organisere og fastholde medlemmer.  

- Jeg tror i øvrigt, at det er et godt sted at organisere medlemmer. Hvis de ved, at nede i deres 3F-afdeling er de godt i stand til at hjælpe dem videre på vej i job. Også bedre end i det offentlige system. Ja, så bliver de også hos os, siger han.