116154537_10158295229031043_2009357308468106495_n
3F hejser tirsdag de røde faner ved milliardbyggeri i Hedehusene (Privat). Foto: Christian Sørensen

Demonstration: 3F hejser de røde faner ved byggeri i Hedehusene

3. aug 2020, 17:15
3F og et lokalt murersjak holder tirsdag morgen en demonstration mod firmaet Dansk Totalentreprise, der bygger på dele af prestige-milliardbyggeriet Nærheden ved Hedehusene. Ifølge 3F er flere murersvende blevet snydt af underentreprenøren Innovatis A/S og uretmæssigt blevet bortvist. Emil Peter Tarding, ejer af Innovatis A/S, afviser kravet.

Opdateret tirsdag 12:30: Dansk Totalentreprises direktør, Peter Bersang Kristensen, er tirsdag vendt tilbage med en skriftlig kommentar, som nu fremgår sidst i artiklen. Vi har tidligere opdateret artiklen med en præcisering, da det først fremgik, at det var Coops byggeri, men der er reelt kun tale om, at Coop skal overtage et butikslokale i det omtalte byggeri. 

Fagforbundet 3F hejser de røde faner, efter en ifølge 3F »usaglig kollektiv bortvisning« af murersvende på byggepladsen den 6. juli. Her har underentreprenøren Innovatis A/S ifølge 3F ikke indbetalt pension, ikke  afregnet tilgodehavende SH-betaling og ikke udleveret lønsedler eller akkordoverskud, som det hedder i beskrivelsen for morgendagens demonstration.

En demonstration, der skal ses som en opbakning til de murersvende, som lige siden bortvisningen har taget ophold ved indgangen til byggepladsen med krav om at få udbetalt det, de har til gode, hedder det.

– Vi har at gøre med en underentreprenør, Innovatis A/S, der ikke har overholdt de overenskomstmæssige tillæg. Man har tilmed valgt at bortvise murersvendene for hærværk med tilbagevirkende kraft, siger Jonas Andersen, faglig sekretær BJMF og demonstrationsansvarlig, til A4 Arbejdsliv.

Han fortæller, at 3F har en verserende sag i Arbejdsretten, hvor den pågældende underentreprenør har brudt overenskomsten i otte forskellige forhold.

Dansk Totalentreprise hiver underentreprenører ind, som man tager røven på, hvorefter man forventer, at Lønmodtagernes Garantifond, LG, skal dække tabet, mens de rider mod solnedgangen med alle pengene.
Jonas Andersen, Faglig sekretær  3F BJMF

'Dansk Totalentreprise tager røven på folk'

Ifølge Jonas Andersen har der nærmest ikke været andet end bøvl ved byggepladsen ved Hedehusene. I den verserende sag vurderer han, at de bortviste murersvende har op mod 150.000 kroner til gode ved Innovatis A/S, der er den underentreprenør til Dansk Totalentreprise, som opfører boliger samt en butik for Coop.

–  Vi har jo ret til at nedlægge arbejdet, hvis vores løn udebliver. Og det har været tilfældet fire gange nu på den her arbejdsplads. Men det korte af det lange er, at det, der hedder Dansk Totalentreprise, har den her forretningsmodel, som de stort set kører med på alle deres arbejdspladser efter vores opfattelse, lyder det fra Jonas Andersen, der tilføjer: 

– Dansk Totalentreprise hiver underentreprenører ind, som man tager røven på, hvorefter man forventer, at Lønmodtagernes Garantifond, LG, skal dække tabet, mens de rider mod solnedgangen med alle pengene. Og det er vores medlemmer ved at være godt trætte af.

3F: Langt fra enestående tilfælde

Ifølge Jonas Andersen er eksemplet med Dansk Totalentreprises byggeri af boliger og butikslokale for Coop ved Hedehusene langt fra enestående. 

– Firmaet har også klagesager ude i Ølstykke, hvor det vælter ind med medlemmer, der ikke har fået løn fra de her tvivlsomme underentreprenører, forklarer Jonas Andersen.

I efteråret 2019 kunne Ekstra Bladet fortælle, hvordan Københavns Vestegns Politi i samarbejde med Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen slog til i en sag om social dumping ved et andet byggeprojekt ved selvsamme byggeplads, Nærheden, ved Hedehusene. Dengang blev 15 illegale, ukrainske arbejdere anholdt. 

De 15 ukrainske arbejdere udførte arbejde for den polske virksomhed Damor Serwiss Sp z.o.o., som var hyret ind af øvrige underentreprenører, der i sidste ende førte tilbage til netop Dansk Totalentreprise. Den aktør, som i den aktuelle sag har hyret Innovatis A/S som underentreprenør. 

– Vi har aldrig hørt om Innovatis A/S før. Jeg kan da undre mig over, at man har valgt at lave selskabet som et A/S og ikke et ApS – men det er jo nok billigere at lukke ned for et sådant. Fælles for de fleste af de her underentreprenører er dog, at de fleste af dem ender med at gå konkurs, hvor fællesskabet så skal dække regningen til medarbejderne. Og det gentager sig igen og igen, siger Jonas Andersen og tilføjer: 

– De kan jo give lavere priser, når de aldrig har tænkt sig at betale for en skid. Og det bliver vi jo bare frustreret over i længden, når det bliver sådan et sigøjnermarked.

Innovatis: Murerne er bortvist og har ikke ret til penge

Emil Peter Tarding ejer Innovatis A/S. Han mener ikke, at de pågældende murersvende har ret til det, de hævder, eftersom de er blevet bortvist fra byggepladsen. 

– Jeg forholder mig til, at de pågældende murersvende og 3F mener, at de har ret til nogle ting, mens vi mener, de ikke har ret til nogle ting, idet de er blevet bortvist fra pladsen for hærværk (Et 4x4 meter stort 'hammer og segl' ind i murværket, som sidenhen er blevet udbedret, red.) I øvrigt er de blevet politianmeldt. Derudover ønsker vi at løse uenighederne internt, siger Emil Peter Tarding til A4 Arbejdsliv, og ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen. 

Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop, skriver i en skriftlig kommentar til A4 Arbejdsliv: 

– I Coop forventer vi, at alle, der direkte eller indirekte arbejder for Coop, følger de gældende regler på arbejdsmarkedet. Hvis der opstår tvivl eller tvister, skal sagerne rejses i det fagretslige eller ordinære retssystem.

'Dansk Totalentreprise er helt uretmæssigt indblandet i sagen'

Peter Bersang Kristensen, direktør for Dansk Totalentreprise, skriver tirsdag til A4 Arbejdsliv i en skriftlig kommentar:

– Jeg skal på vegne af Dansk Totalentreprise A/S tage dyb afstand fra den løbeseddel, der er omdelt af murerformand Jonas Andersen. Det er også meddelt ham i dag på email. Dansk Totalentreprise er helt uretmæssigt indblandet i sagen – og er uden andel eller skyld – i den uoverensstemmelse de tidligere ansatte har imod Murerfirmaet Innovatis A/S.

Peter Bersang Kristensen understreger, at Dansk Totalentreprise ikke kan leve med så "grove og injuriende beskyldninger", der fremsættes i løbesedlen, som er "i direkte strid med lovgivningen og er usande på alle måder": 

– Vi har ikke tidligere haft problemer med Murerfirmaet Innovatis. Og Dansk Totalentreprise antager ikke underentreprenører - hvis der på nogen mistanke om underentreprenørerne ikke er ordentlige. Vi forsøger at undersøge så godt vi kan - og vil fremover være endnu mere kritiske, skriver Peter Bersang Kristensen og tilføjer, at Dansk Totalentreprise ikke kan blande sig i konflikten, som han gerne ser bliver løst mellem tidligere ansatte og Murerfirmaet Innovatis A/S, skriver Peter Bersang Kristensen.