3F har mistet gamle giftsager

14. mar 2011
3F har meldt ud, at tidligere ansatte fortiede kemiskader, og at 3F ikke har ført styrensager for medlemmer. Nu viser det sig, at ansatte har henvendt sig, og at 3F endda har ført flere styrensager for medlemmer. Avisen.dk har fundet to sager.

Arbejdsskadesager, hvor ansatte er blevet syge af gift på LM Wind Power, er forsvundet som dug for solen fra 3F Kongedalens arkiver.

Lokalafdelingen har siden 1970'erne organiseret tusindvis af arbejdere på LM Wind Power, men afdelingen har i arkivet over 164 arbejdsskadesager ikke fundet én eneste sag vedrørende kemi og styren.

Avisen.dk har imidlertid dokumentation for, at bekymrede medarbejdere fra LM Wind Power med alvorlige gift-symptomer har henvendt sig til deres lokale fagforening. Og 3F's lokalafdeling har tilmed kørt sager for dem.

Via aktindsigt hos Arbejdsskadestyrelsen findes mindst en sag, som tidligere sagsbehandler i lokalafdelingen, Hardy Thorup, har anmeldt på vegne af et 3F-medlem, der er blevet syg af kemi. Hardy Thorups navn fremgår på sagsakterne.

Samtidig kommer det nu frem, at et 3F-medlem fra Varde, har fået hjælp af 3F. Knud Rehne fra Varde er helt klar i mæglet:

"Når de siger, at der ikke har været nogen henvendelser, tager de fejl. Jeg henvendte mig i 2001 til 3F i Vejen for at få hjælp til min sag. Jeg havde voldsomme smerter i brystet og maven. Jeg lå og skreg af smerter, så tårerne trillede. Jeg blev hentet af ambulancen i mit hjem."

"Lægerne målte mine levertal, der var alt for høje pga. styrenpåvirkning. De troede, jeg var alkoholiker, men det var styrenen. 3F hjalp med sagen, men Arbejdsskadestyrelsen afviste desværre at ankende sagen," forklarer Knud Rehne til Avisen.dk. Netop leverskader er i følge arbejdsmedicinske eksperter et sikkert tegn på kroniske styrenskader.

Dette bekræftes af 3F i København:

”Den sag tabte vi, men den genoptages nu via vores afdelingen i Esbjerg på grund af de nye oplysninger, der er kommet frem i de sidste par ugers mediedækning,” forklarer arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Jesper Lund-Larsen.

 

3F: Vi må tilbage i arkivet

Formand i 3F Kongedalen, Egon Nissen, har tidligere afvist, at medlemmer har henvendt sig med styren-problemer og sygdomme. Han har også afvist, at afdelingen har sendt sager om kemi til Arbejdsskadestyrelsen.

Men de udtalelser trækker Egon Nissen nu tilbage. Han er meget ærgerlig over situationen.

"Det kommer bag på mig, for vi har ikke kunnet finde sagerne i arkivet. Hardy Thorup gemte alle papirer. Det undrer mig, hvor fanden de sager er blevet af.”

"Hvis Avisen.dk har fundet en sag, så må vi gå gennem vores arkiver igen. Vi har 150 gamle sager, og 14 aktive sager, vi stadig fører. Vi vil nu tage kontakt til hovedforbundet, der måske kan hjælpe med en aktindsigt til Arbejdsskadestyrelsen," siger formanden for 3F Kongedalen.

Han kan ikke forklare, hvor de gamle sager er blevet af, efter Hardy Thorup stoppede som sagbehandler i 2008 efter i ti år først at have været næstformand i afdelingen og dernæst sagsbehandler.

 

Glædeligt for medlemmerne

Hardy Thorup er mildest talt forundret over hele forløbet:

"Det er jo fantastisk. Jeg er meget forundret over, at 3F ikke kunne finde de sager, som jeg anmeldte."

"Men jeg glæder mig på medlemmernes vegne over, at 3F nu vil finde de gamle sager frem, genoptage dem og føre nye sager for andre syge ansatte, der nu henvender sig,” siger Hardy Thorup, der er tidligere formand for LO Kolding.

80 tidligere ansatte hos LM Wind Power er gået til 3F igennem de sidste par uger. 3F vil nu føre deres sager videre til Arbejdsskadestyrelsen. Samtidig har forbundsformand Poul Erik Skov Christensen lovet at sende en "byge af kraftige sagsanlæg ned over LM Wind Power."

”LM har selv bedt om, at vi fører de her sager mod dem. Når de opfører sig på den måde overfor vores medlemmer og kun tænker på profit før mennesker, så må vi tage erstatningssagerne ved domstolen”, fastslår forbundsformanden.

En tidligere LM-arbejder, Per Helsinghoff, har stået frem og fortalt, at han førte sag mod LM for egen regning, uden hjælp fra 3F, og tvang LM til forlig. Han fik anerkendt arbejdsskade og fik erstatning. Men allerførst tog han til SID i Vamdrup-Lunderskov, som i dag hedder 3F Kongedalen, for at få hjælp til at anmelde sin erhvervssygdom for at få erstatning:

"Men de afviste mig blankt. Jeg blev stjerne-tosset. Jeg havde betalt kontingent i 24 år - det var åbenbart ikke nok til at gøre mig berettiget til hjælp fra min fagforening," siger han.

3F Kongedalen kan ikke genkende forløbet, men beklager, hvis nogle medlemmer er blevet afvist.

 

Sager er måske forsvundet fra arkiv

Tilbage i 3F Kongedalen må Egon Nissen erkende, at det var en direkte forkert udmelding, at afdelingen ikke havde kørt nogle sager og fået henvendelser fra syge ansatte.

"Vi må tilbage i arkivet og kigge en gang til,” siger Egon Nissen.

"Problemet er nu, at de sager, vi modtager fra Arbejdsskadestyrelsen, er anonymiseret. Så vi vil virkelig opfordre alle, der har arbejdet på LM, eller som vi har ført sager for, til at henvende sig til os igen.”

Samme problem havde 3F ved kviksølvkandalen på Grindstedværket samt ved andre store giftskandaler tidligere, oplyser arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Jesper Lund-Larsen.

"Vi kan bare håbe på, at dem det drejer sig om, henvender sig igen, så vi kan genoptage sagen. Vi havde det samme besvær med Arbejdsskadestyrelsen med Grindsted-sagen, hvor alle sager, vi modtog var anonymiseret."

 

Flere sager på vej

Kritikken af forholdene på LM Wind Power har fået flere 3F-medlemmer til at henvende sig med helbredsproblemer.

Omkring 80 tidligere ansatte har nu henvendt sig til seks lokalafdelinger af 3F.

Og deres sager vil blive behandlet og arkiveret, siger formand for 3F Kongedalen, Egon Nissen:

"Vi har nu fået mulighed for at sende sagerne direkte til Arbejdsskadestyrelsen, så det vil vi gøre for fremtiden," siger han.

FAKTA

Arbejdstilsynet har i følge ny redegørelse fra 2000-2010 hele 52 gange konstateret væsentlige kemiske problemer i forbindelse med støbning af vindmøllevinger og givet 31 påbud.

Flere LM-arbejdere ønsker en undskyldning fra LM og en undersøgelse af langtidsvirkningerne på deres helbred. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har nu igangsat en helbredsundersøgelse og kræver nye svar fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.

LÆS Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsens 
redegørelse om arbejde med vindmølleproduktion og anvendelse af styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010

Læs også ministerens pressemeddelelse.

 

ANMELD DIN SYGDOM:

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte egen læge og fagforening eller Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Gå til fagforening, der kan hjælpe dig med at føre en sag.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade. Men det er ofte en god ide også at kontakte din fagforening, der kan hjælpe med sagen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]