- Vi har kigget alle de faglige folk i lufthavnen i øjnene og sagt, at det er ikke den her måde, vi byder nye kolleger velkomne på, siger formanden for 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen med henvisning til en sag om fagforeningspres. Foto: 3F Kastrup

3F-formand til bagagefolk: "Det er en dum konflikt"

11. sep 2019, 19:58
Det er både dumt og strider mod overenskomsten, når bagagefolk i Københavns Lufthavne har nedlagt arbejdet tre gange på det seneste. Sådan lyder det fra bagagefolkenes egen formand i 3F Kastrup.

- Det er dumt, og det er overenskomst-stridigt.

Sådan lyder den klare melding fra Henrik Bay-Clausen. Han er formand for 3F Kastrup og dermed formand for de 3F'ere, der arbejder i lufthavnen på Amager. Her har bagagefolk så sent som i dag nedlagt arbejdet - og genoptaget det igen efter at have fået en bod i Arbejdsretten. 

LÆS OGSÅ: "Voksenmobning af værste skuffe"

Når 'kuffertslæberne' har nedlagt arbejdet, har det ifølge Henrik Bay-Clausen ikke noget at gøre med en sag fra i sommer. Her lagde medlemmer af 3F i lufthavnen kontant pres på en vikar, der ikke ville melde sig ind i 3F. Det fremgår af en lydfil, som Berlingske har fået. 

- Årsagen til arbejdsnedlæggelserne er, efter det vi får at vide, ikke sagen fra i sommer, hvor der blev lagt pres på en ansat hos SGH (SAS Ground Handling, red.), forklarer Henrik Bay-Clausen over for A4 Nu, og fortsætter:

- Årsagen nu er, at den pågældende ansatte hos SGH skjult har filmet kolleger, som af den grund er blevet nervøse ved ham. Især fordi han har talt om, at han gerne vil være leder, og så er det jo ikke godt, hvis man som kollega er blevet filmet, mens man sad og pillede næse eller lige havde glemt at tage høreværn på. 

Det, der er foregået her, er ikke i overensstemmelse med 3F’s værdier
Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup

Angående sagen fra i sommer med fagforeningspres, så tager Henrik Bay-Clausen klart afstand fra den metode, som en næstformand hos Ekspeditionsarbejdernes Klub i lufthavnen har anvendt. Altså, som det fremgår af lydfilen, udviser en truende adfærd over for en person, som ikke vil med i 3F. 

- Den pågældende har efterfølgende trukket sig fra alle tillidshverv i relation til 3F og er i øvrigt sanktioneret kraftigt i den efterfølgende personalesag, fortæller Henrik Bay-Clausen, og fortsætter:

- Vi har kigget alle de faglige folk (blandt andre tillidsrepræsentanter, red.) i lufthavnen i øjnene og sagt, at det er ikke den her måde, vi byder nye kolleger velkomne på og fortæller om fordelene ved 3F. Vi har et positivt budskab, og det skal gøres på en god måde. Det, der er foregået her, er ikke i overensstemmelse med 3F’s værdier, siger Henrik Bay-Clausen.

Han oplyser, at før "sagen eksploderede i medierne", indkaldte 3F sine tillidsfolk i lufthavnen til et kursus om, hvordan man møder og organiserer nye kolleger. Kurset kommer nu til at finde sted mandag 7. oktober under overskriften "Kollega bliv medlem".

Medlemmer af andre forbund er velkomne

Manden, der er centrum i striden blandt kuffertslæberne i København, er medlem af ingeniørforeningen IDA. Det ærgrer, Henrik Bay-Clausen, at det har fremstået i flere medierne som om, at 3F har et problem med det. 

- Jeg vil gerne understrege, at 3F intet problem har med, at folk er medlemmer af andre fagforeninger og hos os. De her dobbeltmedlemskaber har vi faktisk i forvejen en del af. Blandt andre musikere og artister, der har et ekstra job i lufthavnen, siger Henrik Bay-Clausen. 

A4 Nu kan i øvrigt konstatere, at Ingeniørforeningen IDA heller ikke har problemer med dobbeltmedlemskaber. Det fremgår nemlig af IDA's hjemmeside, at medlemmer af IDA kan få nedsat kontingentet betragteligt fra 878 kroner i kvartalet til 439 kroner i kvartalet, hvis de er medlem af andre fagforeninger.