38.500 holder vejret, mens Helle forhandler

16. sep 2011
Midlertidig forlængelse af dagpengeperioden er på bordet, når regeringsgrundlaget forhandles. Senere skal trepartsforhandlinger sikre, at ingen arbejdsløse står helt uden indtægt.

38.500 arbejdsløse risikerer at stå uden indtægt næste sommer, når de som de første falder for den halverede dagpengeperiode.

Deres skæbne har fyldt godt i valgkampen, og nu er de endt som en central brik på forhandlingsbordet, når S, SF og de Radikale i de kommende dage forhandler regeringsgrundlag.

Det bekræfter den socialdemokratiske gruppeformand Carsten Hansen over for Avisen.dk.

"Vi har hele tiden sagt, at vi vil finde en midlertidig løsning. Så det bliver naturligvis en del af forhandlingerne om regeringsgrundlaget," siger han.

En knast i forhandlingerne

Dagpengekrisen er en konsekvens af dagpengereformen fra maj 2010, som halverede dagpengeperioden fra to til fire år.

I et fælles udspil under valgkampen har S og SF lovet at komme de nødstedte arbejdsløse til undsætning i form af en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden på ét år.

Mens Enhedslisten støtter op om redningsaktionen, har de radikale vist sig mere forbeholdne. Selv om de ikke deltog i forliget omkring dagpengereformen, stemte de for lovændringen.

Derfor udgør dagpengekrisen ifølge flere arbejdsmarkedsordførere en knast i forhandlingerne om regeringsgrundlaget.

"Tusindvis risikerer at ende på tvangsauktion, så der er for mig at se ingen tvivl om, at de radikale kommer til at bøje sig," siger Eigel Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for SF.

Radikale overvurderer sig selv

Det har ikke været muligt at få en aktuel kommentar fra De Radikale. Men næstformand Morten Østergaard har tidligere slået fast, at de vil stritte imod enhver forlængelse af dagpengeperioden.

"Radikale Venstre vil fokusere på at skabe job til de ledige, men ikke forlænge dagpengeperioden efter et valg. Vi stemte for reformen, fordi den forbedrer den offentlige økonomi," skriver han i en pressemeddelelse dateret den 3. september.

De kommende regeringspartnere i SF mener dog, at den radikale næstformand overvurderer sine beskæftigelsespolitiske evner.

"Det er imponerende, hvis Morten Østergaard kan skaffe 38.500 job på under et år. Men det tvivler jeg nu på, og så er der ingen vej uden om en løsning," siger Eigil Andersen.

Reform af reformen i vente

De første dagpengemodtagere ryger ud af systemet den 1. juli næste år. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der tale om 38.500 arbejdsløse. Derfor kan en løsning ikke vente til de planlagte trepartsforhandlinger, hvor resten af beskæftigelsesområdet skal endevendes.

Men efter den midlertidige løsning på dagpengekrisen har S, SF og Enhedslisten også appetit på en reform af dagpengereformen.

Hvorvidt det betyder, at dagpengeperioden bliver skruet på fra to år igen, er der delte meninger om.

Socialdemokraten Bjarne Lausten mener, at hans parti bør gå efter en permanent forlængelse på et år - det vil sige en dagpengeperiode på tre år.

"Men først og fremmest skal vi sikre os, at ledige ikke falder helt ud af systemet. Det kan vi blandt andet gøre i form af uddannelse," fortæller han.

I forhold til en permanent forlængelse af dagpengeperioden er der dog ingen tvivl om, at de radikale står urokkeligt fast.

Men her sætter både Eigil Andersen og Bjarne Lausten deres lid til, at et nu uafhængigt Dansk Folkeparti kan komme på banen.

Ifølge arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted står Dansk Folkeparti ved deres forlig med Venstre og Konservative. Indtil videre.

"Vi bryder ikke vores forlig om dagpengereformen. Men nu må vi se, hvad der sker efter regeringsdannelsen," lyder det kryptiske svar.