37årig for gammel som kontorelev

15. jan 2012
Det et ulovligt og det koster, når virksomheder sorterer ansøgere efter alder. Det gælder også elevstillinger.

Det kostede en arbejdsgiver en bøde på 25.000 kroner, da chefen frasorterede en 37-årig for at være for gammel til en elevstilling.

Den 37-årige kvinde havde søgt en stilling som kontor-elev på en Social- og Sundhedsskole, men efter en jobsamtale valgte skolen at hyre andre ansøgere med henvisning til, at de var unge.

Den afviste ansøger ønsker ikke at medvirke i artiklen, da hun er i gang med at søge andet. Det vil til gengæld Christina Skjold, som er advokat i hendes fagforening FOA og har ført sagen for den 37-årige kvinde.

Det må man ikke

”Man må ikke fravælge ansøgere på grund af alder – heller ikke til elev-stillinger. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vores medlem har fået ret i Ligebehandlingsnævnet,” siger hun.

Mens hun er glad for, at medlemmet fik medhold, så hun gerne, at bøderne blev højere. 25.000 kroner er for lidt til at stoppe forskelsbehandlingen, mener Christina Skjold.

”Det er det normale niveau, men det ville være dejligt, hvis vi kom højere op. Det skal smerte hos arbejdsgiveren,” siger hun.

Handler om opdragelse

En højere bøde handler mere om at opdrage på arbejdsgiverne end om flere penge til dem, aldersdiskriminationen rammer.

”En erstatning er selvfølgelig bedre end ingenting, men langt de fleste medlemmer vil meget hellere have et arbejde end en erstatning,” siger hun og fortsætter:

”Min oplevelse er, at de færreste tænker på pengene. Det handler meget mere om at få ret i, at det ikke var i orden at få oprejsning. Mange føler sig virkelig krænket i de her sager.”

Kom til samtale

Den konkrete sag begynder tilbage i oktober 2010, hvor en Social- og Sundhedsskole slår to stillinger som kontorelev op. Den 37-årige kvinde søger stillingen og kommer til samtale, men får den ikke. Men hun får et afslag per mail, der bliver startskuddet på en sag i Ligebehandlingsnævnet.

Her skriver arbejdsgiveren blandt andet, at man har valgt to ansøgere på 20 og 21 år, blandt andet i lyset af regeringens målsætning om, at 95 procent af alle unge skal have en uddannelse.

Ingen undskyldning

Men regeringens målsætninger undskylder ikke diskrimination.

”Regerings målsætning er ikke en lov, men en målsætning, som arbejdsgiveren desværre misforstod og tolkede, som om den gav lov til at fravælge ældre medarbejdere,” siger Christina Skjold.

Sager om alder og elevstillinger er sjældne hos FOA. For på deres helt store område social- og sundhedsuddannelserne, er det helt normalt med elever over 30 år. Til gengæld kører forbundet flere sager om diskrimination af ældre medlemmer.

Færre sager fremover

”Alle skal spare i øjeblikket, og det gælder også kommuner og regioner, hvor vores medlemmer typisk er ansat. Der er nogle, der forsøger, at skille sig af med de ældre i den forbindelse,” siger Christina Skjold.

Til gengæld forventer hun færre sager om forskelsbehandling på grund af alder i fremtiden. Arbejdsgiverne vil nemlig indstille sig på, at det koster at diskriminere på grund af alder.

”Jeg tror, bøderne kommer bag på mange arbejdsgivere. Forskelsbehandlingsloven er stadig ret ny. Med tiden tror jeg alle arbejdsgiverne opdager, at man ikke må forskelsbehandle folk,” siger Christina Skjold.