Tæt på verden: 30 millioner børn ladt i stikken

10. jul 2013, 11:30
Halvdelen af alle børn i verden uden skolegang bor i Afrika syd for Sahara. Bistanden til skoler svinder.

Nye tal fra UNESCO viser, at 30 millioner afrikanske børn ikke kom i skole i 2011. Halvdelen af verdens børn uden skolegang bor i Afrika syd for Sahara. Nye tal fra FNs uddannelsesorganisation viser samtidig, at bistanden til uddannelse falder.

Der er både tale om børn, der aldrig kommer i første klasse og dem, der af forskellige grunde må forlade skolen uden at blive færdige med underskolen. Hver femte barn får ikke mulighed for at blive færdige hermed.

Vanskeligt

Mens der i Syd- og Vestasien er sket meget store fremskridt med skoler, kan Afrika ikke følge med, forklarer UNESCO. Asiaterne har nedbragt antallet fra 38 millioner til 12 børn. I Afrika er tallet stabilt på de 30 millioner.

Det er typisk børn af fattige kår eller fra fjerntliggende egne (og konflikte områder), der ikke får adgang til skoler. Ydermere er de fra etniske, racemæssige eller sproglige minoriteter. De største barrierer mod lærdom forhindrer 16 millioner piger i at få helt grundlæggende færdigheder som at læse og skrive.

I 2011 begyndte 137 millioner afrikanske børn i første klasse, men af dem ventes 34 millioner ikke at nå eksamen for underskolen.

Bistand svinder

Mængden af penge til skolegang er svundet, fordi donorer har strammet op om gavmildheden. Alle donorer vil helst give til hårdest ramte lande, hvor fattige i andre får mindre.

Nigeria, der med 10,5 millioner har verdensrekord i ikke-skolesøgende børn, fik således 25 procent mindre hjælp i 2011.

Canada, Holland og Verdensbanken har alle skåret mere end en tredjedel i deres bistand. Storbritannien er nu verdens største bidragyder til børns skolegang.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.