3 måneder bag tremmer for at stjæle af kassen

4. jul 2013, 17:00
En 50årig tidligere ansat ved Roskilde Kommune skal i fængsel eller afsone med fodlænke efter at have stjålet over 1,2 millioner kroner af kommunekassen.

Det var et forbrugslån, der pressede en 50-årig kvindelig nu tidligere ansat i ydelsescentret under Roskilde Kommune til at stjæle af kassen.

"Hun blev rykket hele tiden. De ringede til hende morgen, middag og aften, hvilket stressede hende," siger anklager Anne Oxbøll.

"Hun var desperat. Hun vidste godt, at det kun var et spørgsmål om tid, før hun ville blive afsløret," tilføjer Peter Martin Blinkenberg, kvindens forsvarsadvokat.

Kvindens job var at overføre penge til syge og arbejdsløse borgere, men hun overførte altså også 1,2 millioner kroner til sin egen bankkonto.

Lettet over dommen

En forbrydelse, som i eftermiddag gav kvinden en straf på et år og tre måneders fængsel, hvoraf de tre måneder er ubetingede. Hvis kvinden er heldig, kan hun få lov til at afsone de tre måneder derhjemme dog med fodlænke på.

"Hun er ked af situationen, men hun er glad og lettet over, at dommen var så relativt mild. Anklageren gik oprindeligt efter et år og ni måneder," siger forsvarsadvokaten.

Kvinden skal naturligvis også tilbagebetale de 1,2 millioner kroner, som hun har stjålet. Bagmandspolitiet, der har til opgave at afsløre økonomisk kriminalitet, har allerede beslaglagt halvdelen af beløbet.

"Hun havde en bil og nogle kontanter liggende. Bilen er blevet bortauktioneret," siger anklageren, der også er "tilfreds" med dommen.

Dryp, dryp, dryp

Det var i perioden fra marts til juli 2012, at bedrageriet foregik. Ved drypvis at overføre beløb på under 50.000 kroner, undgik kvinden i en tid at blive opdaget.

Kvinden vidste angiveligt, at ledelsens kontrol med nyansatte var streng især i de første tre måneder af ansættelsen. Derfor ventede hun med at lave den første overførsel, indtil hun var fire måneder henne i jobbet.

Men den 50-årige kvinde blev knaldet med fingrene i kagedåsen. En augustdag samme år troppede politiet op på hendes arbejdsplads for at afhøre hende om det svind, der kunne konstateres i kommunens økonomi.

Den ansatte havde på det tidspunkt ingen pletter på sin straffeattest.

"Det var ikke avanceret økonomisk kriminalitet. Det ville være synd at sige," lyder det fra Peter Martin Blinkenberg, kvindens forsvarsadvokat.

Vil se fremad

Efter politianmeldelsen blev kvinden fyret. Hun er stadig arbejdsløs her et års tid senere.

"Nu vil hun bare se fremad, så hun skal i gang med at søge job og få styr på sit liv," siger forsvarsadvokaten.

Ud over de 1,2 millioner kroner skal kvinden betale 5.000-10.000 kroner i sagsomkostinger.